Rode Wijn - Pinot Noir - Rundsvlees
Met rundvlees kan je veel wijnen combineren. Het antwoord op de vraag “Hoe maak je het vlees klaar?” geeft de doorslag tot de juiste keuze in wine pairing. Warme gerechten met rundvlees, zoals bijvoorbeeld een gebakken entrecôte of runderlappen, hebben een rode wijn nodig met ietwat meer tannine. Koude gerechten gaan dan weer beter samen met een lichtere rode wijn, maar soms past zelfs een kruidige rosé of moezelwijn mooi bij lichte rundvlees gerechten.
- Domaine Vincent Prunier Pommard 2018 Frankrijk|Bourgogne|Côtes de BeauneEen authentieke en ambachtelijk vervaardigde Pommard van het mooie Bourgognejaar 2018. Misschien niet zo krachtig als sommige, maar het biedt toch een mooie expressie. Een goed uitgebalanceerde combinatie van rood en donker fruit, gedragen door een frisse zuurgraad en stevige, jeugdige tannines. Om nu te drinken of nog een jaartje of twee in de kelder te bewaren. Meer informatie >Prijs € 48,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 44,00Niet meer in voorraad
- Wine by JET 'Prestige' Pinot Noir 2018 Zwitserland|ZürichseeIn de wijngaard en in de kelder toont Pinot Noir zich als een ware diva maar kan ze de meest verfijnde en complexe rode wijnen voortbrengen. In de hete zomer van 2018 bereikten de Pinot Noir-druiven een optimale rijpheid, wat resulteert in een wijn met kracht, stevige structuur en rijke aromatische complexiteit. Deze Pinot Noir is een genot voor liefhebbers van grote, complexe maar elegante rode wijnen. Meer informatie >Prijs € 69,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 65,00
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.