Wijngoed StuyvenbergHobby voor privégebruik van de vader wordt kroonjuweel van zoon
Wijngoed Stuyvenberg
België | Pajottenland
Plaats50°48'05" N 4°06'38" E
Hoogte60m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selection
Bij zijn eerste inzending kaapte hij meteen een gouden medaille weg op de verkiezing van Beste Belgische Wijn. De toon was gezet. Vinetiq kwam proeven, zag dat het goed was en besliste prompt om samen te werken met deze inspirerende man.
In vaders bescheiden voetstappen
De vader van Hendrik Coysman was timmerman, die in zijn vrije tijd wijn maakte voor familie en vrienden. Toen Hendrik als student bij het aansteken van de open haard per ongeluk ook de door zijn (inmiddels overleden) vader zelf getimmerde eiken perskuip verbrandde, leek dat zijn lotsbestemming te bezegelen: hij zou later uit een soort van Wiedergutmachung zelf wijn gaan verbouwen. Kleinschalig en met oog voor kwaliteit voor zijn vader, maar wel professioneel.
Vandaag worden op het 2 ha grote domein in het Pajottenland fabuleuze schuimwijnen gemaakt, die kunnen wedijveren met het betere werk uit Frankrijk en Italië.
De perfecte helling voor droge voeten
Hendrik Coysman koos voor schuimwijn omwille van het klimaat: de fenologie - het biologische ritme - van de typische champagnerassen Chardonnay en Pinot Noir is namelijk niet zo veeleisend naar klimaat toe. Wat de bodemsamenstelling in het Pajottenland betreft: dat is een combinatie van 90 procent klei en 10 procent zand.
Omwille van die vruchtbaarheid koos Hendrik ervoor te werken met de niet echt gebruikelijke lage onderstand. Dankzij de lichte helling van 2 à 3 procent loopt het hemelwater ook mooi weg, aangezien een druivelaar niet graag natte voeten heeft.
Ik had aanvankelijk een boomgaard met hoogstambomen geplant, om er fruitwijnen te maken. Tot ik besefte dat de druif nog altijd het beste was. Niets heeft een betere combinatie van suikers en zuren.
Snoeien, druiven plukken en persen doen we met de hand: dat is inderdaad tijdrovend, maar op termijn loont het.
De aanpak op Wijndomein Stuyvenberg gebeurt met veel respect voor de natuur. Zo gebeurt de onkruidbestrijding volledig mechanisch en werden nog nooit chemische onkruidverdelgers gebruikt.
De druiven worden met de hand geplukt (zoals in de champagnewijnbouw gebruikelijk is), geperst, vergist, afgevuld en hergist op de fles.
Na twee jaar rust 'sur lattes' worden de flessen in de kelders gekeeld ofwel gedegorgeerd (verwijderen van het bezinksel dat in de hals van de fles is gezakt).
Er worden slechts twee cuvées gemaakt, wit en rosé, allebei op basis van de klassieke druivenrassen Chardonnay en Pinot Noir.
Klein maar fijn (en bekroond)
Wijngoed Stuyvenberg telt slechts 2 ha, maar wat voor kwaliteit wordt er geproduceerd. De drie cuvées witte mousserende wijn van oogstjaar 2015, 2016 en 2017 werden bekroond met de gouden medaille op de wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn’ van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) in zowel 2018, 2019 als 2020!
Grote plannen
De awards van de VVS vormden voor Wijngoed Stuyenberg een stimulans om verdere plannen te smeden. Zo werd beslist om een tweede hectare aan te planten, waar dat er aanvankelijk maar één was. Het blijft wel de bedoeling om kleinschalig te werken. Verder werd een nieuwe vinificatieruimte met annex degustatieruimte gebouwd, net als een B&B. De opening is voorzien voor 2021.