Wijndomein Petrushoevekwaliteit van het wijnmaken staat steeds voorop
Wijndomein Petrushoeve
België | Hageland
Plaats50°54'59" N 4°55'46" E
Hoogte65m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selectie
Gerry Calders kiest bewust voor klimaat-resistente druivensoorten zoals Johanniter, Souvignier Gris, Ortega, Regent en Cabernet Cortis en weinig interventie in de wijngaard. Hagelander en Petrushoeve zijn daarom mooie aanwinsten voor de Vinetiq collectie én domeinen om in het oog te houden!
Hoogstaand Hagelands
Gerry Calders wil bij het maken van zijn wijnen enkel tussenkomen waar nodig. Om die reden heeft hij dan ook allereerst hybride en resistente druivenrassen aangeplant, waaronder Johaniter, Regent en Pinotin. Door hun natuurlijke resistentie tegen allerlei ziektes, is interventie in de wijngaard amper nodig. Dit trekt zich dan ook door naar andere aspecten van de wijnbouw en vinificatie, waar duurzaam en biologisch handelen de norm zijn. Chemische producten zijn bijvoorbeeld uit den boze. Kwaliteit blijft echter voorop staan: er wordt, op verantwoorde wijze, ingegrepen en bijgestuurd mocht dit in het gedrang komen.
Bodem van ijzerzandsteen
Een groot deel van het succes van Hagelandse wijn is te danken aan de bodem van ijzerzandsteen. De steenlaag neemt overdag voldoende warmte op, om die 's nachts tijdens de koelere temperaturen weer af te geven. Dit is cruciaal voor het rijpingsproces van de druiven, dat dankzij deze extra warmte iets langer doorgaat. Bovendien behoudt het fruit een fijne aciditeit, wat voor een mooie balans in de fles zorgt.
Bij Wijndomein Petrushoeve staat de kwaliteit van het wijnmaken steeds voorop. Als het moet, sturen we elk onderdeel van het proces dan ook nauwgezet bij.
Wijndomein Petrushoeve is zoveel meer dan wijn. Het draait om beleving, duurzaamheid en passie.
Hoogstaand wijnmaken bij de Petrushoeve begint bij de wijnranken. Omgeven door bloemen, planten en dieren is het een gebied rijk aan biodiversiteit, wat het natuurlijke ecosysteem in stand houdt.
Druiven worden zorgvuldig geplukt, en even zorgvuldig gevinifieerd. Allereerst werkt men steeds onder lage temperaturen. Zo voorkomt men oxidatie en houdt men het fruit vers. Bovendien zorgt een lage temperatuur tijdens de fermentatie voor een delicate extractie van aroma's en andere componenten zoals tannines.
Deze zachte extractie zien we ook bij de whole bunch pressing, waar volledige druiventrossen tot sap geperst worden in plaats van afzonderlijke druiven.
Geschenk van de zee
De unieke Hagelandse ijzerzandsteen die zich in de bodem bevindt, is van de periode dat de zee nog diep tot in België lag. In de zandbanken was veel van het mineraal glauconiet aanwezig, dat op zijn beurt deels uit ijzer bestond. Toen het water langzaamaan weg trok, oxideerde het ijzer en klitte het zand samen: de ideale omstandigheden voor het creëren van deze merkwaardige bodem.
Ideale ligging
De wijngaarden van Gerry Calders zijn op en top gelegen. Er is een lichte helling waardoor de druiven meer zon en warmte krijgen, wat een pluspunt is voor een voldoende rijping van het fruit. Een teveel aan regen kan makkelijk aflopen en de bodem heeft er vaak de optimale vruchtbaarheid. Bovendien staan de wijnranken erg open, en heerst er een constante wind. Hierdoor krijgen ziektes en vochtigheid geen kans.