Met wat kennis smaakt wijn nog beter. Wijn begrijpen begint bij de druiven, iedere variëteit met z’n eigen karakter, geschiedenis en gezicht – bijna zoals mensen! En elk verhaal van een druivensoort is bijzonder...
Chardonnay is zonder twijfel de bekendste van alle druivensoorten.
“Ik drink graag Chardonnay” kan echter vanalles betekenen: van flauwe supermarktwijn over goddelijke Champagne tot iconische grand cru. Met Chardonnay kan je veel kanten uit. Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder: Chardonnay is zo’n dankbare, werkbare druif dat het in de wijnhandel de onnavolgbare #1 is. Ik snap waarom.
De witte van Beaune
Chardonnay stamt af van de oerdruiven Pinot Blanc en Gouais Blanc, en heeft haar wortels in het departement Sâone-et-Loire, tussen Lyon en Dijon. In de 16de eeuw verscheen de druif voor het eerst onder de naam “Beaunois”, van Beaune. Bourgogne dus. Beaunois werd een eeuw later Chardonnay, naar het gelijknamige dorpje iets meer ten zuiden, in de Mâconnais. De roots van Chardonnay liggen dus op dezelfde plaats als die waar het vandaag nog altijd de meest vermaarde flessen oplevert: de Bourgogne.
Chardonnay is met 211.000ha wijnstokken de meest aangeplante wijndruif ter wereld. Als je Airén niet meetelt, een Spaans werkpaard dat vooral voor brandy wordt ingezet.
Commercieel succes
Chardonnay groeit relatief makkelijk, rijpt vroeg en heeft geen te expressieve aroma’s of hoge aciditeit zoals Sauvignon Blanc. Chardonnay geeft een wijngaard mooie opbrengsten en druivensap als blanco canvas waar een wijnmaker kennis en kunde op kan botvieren. Nieuw eik, oude eik, Frans, Amerikaans... net als andere kelderkunstjes zoals malolactische vergisting en rijping sur lie , laat Chardonnay zich kneden tot een breed spectrum aan wijnkwaliteiten en -interpretaties. Van vroege drinkers tot de ultieme verouderaars: Chard has it all.
Chardonnay is een commercieel succesnummer (sommige wijnboeren zeggen dat je al je best moet doen om van Chardonnay slechte wijn te maken) en de Nieuwe Wereld pikte in de jaren 90 gretig haar graantje mee. Sloten Chardonnay werden vanuit Australië en Zuid-Afrika richting consument gepushed. Warm gerijpt, snel geplukt en nog sneller afgewerkt met bij voorkeur wat eikenhouten staafjes als surrogaat van de ‘echte’ houtrijping. Een goedkoop massaproduct dat de naam Chardonnay geen eer aandeed. De versie bestaat nog, maar de hausse is gelukkig voorbij.
Van koele klasse tot sexy tropisch
Koelere
|
Warmere
|
Chardonnay is wereldwijd de meest geliefde druif en staat garant voor aantrekkelijke witte wijnen
In een koel klimaat zoals Chablis heb je citrus en mineraliteit in een glas Chardonnay; strakke wijn met veel fraîcheur en spanning. De klassieke Bourgondische aanpak iets zuidelijker tekent voor fermentatie en/of opvoeding op eiken barriques met toast, brioche, boter en vanille in de mix, zachtere melkzuren dan de scherpe appelzuren. Molliger en gezelliger. Een grote Chardonnay zoals Montrachet of Corton-Charlemagne kan ouderen en ontwikkelt met de tijd krachtige toetsen van hazelnoot en champignons.
De spanning tussen ragfijn, elegant en krachtig, dens maakt de grootste witte Bourgognes tot meesterwerken.
Chardonnay uit warme gebieden is sexy tropisch. Ananas, meloen, abrikoos en vanille van Amerikaanse eik. Blingbling en lekker voor wie er van houdt maar niet mijn ding. Chardonnay is laag in zuren en mist diepgang in warmere gebieden. Is diepgang altijd nodig? Ik spreek er mij niet over uit...
Champagnedruif
Chardonnay is de ruggengraat van menig mousserende wijn, aangevuld met Pinot Meunier en Pinot Noir. Champagne’s gekende Blanc de Blancs is quasi altijd 100% Chardonnay. Fun fact: naast Chardonnay mag je voor een Blanc de Blancs in theorie ook Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier en Arbane gebruiken. Nerdy, I know.
Check ons assortiment Champagne.
Onze selectie
In België hebben we op ons eigen wijndomein Valke Vleug o.a. op deze druif ingezet. Ook andere mooie Belgische domeinen doen dat, zoals Chant d’Eole, Entre-Deux-Monts, Stuyvenberg en Gloire de Duras. Zowel voor stille als mousserende wijnen van Belgische bodem.
Witte Bourgogne heeft een ereplaats in ons assortiment. Fans van rijke, eik gelagerde cuvées kunnen terecht bij Edouard Delaunay. Helemaal ten zuiden van Bourgogne, in de regio Mâconnais, vinden we Domaine Cordier met mooie appellaties zoals Mâcon, Pouilly-Fuissé, Pouilly -Loché, Saint-Veran en Viré-Clessé.
In Limoux, een koeler gebied tegen de Pyreneeën, vonden we een hidden gem: Domaine de la Métairie d’Alon. Gestructureerdere maar ragfijne Chardonnays en Pinot Noirs.
Verder van huis tekent Canada present met Norman Hardie. Zijn 'Cuvée des Amis' wordt door de topsommeliers van België vergeleken met Coche-Dury; de absolute top van de witte Bourgogne. Helaas tijdelijk niet meer beschikbaar maar proef in afwachting zeker de 'County Chardonnay', eveneens van een erg hoog niveau!
Ben je op zoek naar iets avontuurlijker? Neem dan eens een kijkje in Oostenrijk bij Markus Altenburger of in Duitsland bij Martin Wassmer of Weingut Dautel. Wijnmaker Christian Dautel leerde Chardonnay maken bij Domaine des Comtes Lafon, nog zo'n legendarisch domein in de Bourgogne...
Check ons volledig assortiment Chardonnay's hier.
Food pairing
Deze veelzijdige druif kan moeiteloos verschillende wijn/spijs combinaties aan. Erg moeilijk dus om dé tip te geven
- Chablis? Oesters!
- Bourgogne? Rijkere visgerechten. Of probeer eens een risotto met paddestoelen met een Pouilly-Loché
- Champagne Blanc de Blancs? Kreeft, jonge Camembert, of een borrelnootje, ook dat werkt.