Weingut Sturm a.R. 614 Steile percelen om mooie wijn te telen
Domain Image

Weingut Sturm a.R. 614

Duitsland | Mittelrhein
location image
Plaats 49°54'19" N 7°23'27" E
height icon
Hoogte 120m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Martin Stürm is een gepassioneerde ondernemer en fris nieuw bloed in de wijnwereld. Bovendien waagt hij zich op onbekend terroir waar niemand over spreekt, laat staan van gehoord heeft. Een échte pionier dus! Wij vallen als een blok voor deze lefgozer met talent.
Steile percelen om mooie wijn te telen

Martin Sturm, die na een rijk gevulde carrière als journalist besloot om voluit voor zijn wijnpassie te gaan, richtte in 2010 een eigen, 4,1 hectaren tellende wijngaard op in Leutestorf. Maar niet nadat hij zich sinds 2009 had verdiept in de studie van biologische wijnteelt.

Biologisch wijn verbouwen is sowieso al niet evident in Duitsland – de methode is goed voor zo’n 7,5 procent van de totale productie in het land – maar de wijngaardpercelen van Martin zijn bovendien steil tot heel erg steil: ze bevinden zich namelijk op de leisteenflanken van het Boven-Midden-Rijndal. Die combinatie van biologische teelt en steile hellingen is extreem zeldzaam, maar zorgt wel voor unieke wijnen waarin zon, steen en ecosysteem maximaal naar voor komen. Kortom, té mooi om te laten liggen voor Vinetiq!

Wijn met een coole 'steil'

Op de steile flanken van de noordelijke midden-Rijn gedijen de wijngaarden van Sturm. Door de combinatie van stevige wortelpenetratie in de leisteenbodem en natuurlijke humusvorming – verkregen door zo weinig mogelijk tussen te komen – worden de complexe bodemstructuren optimaal in de druiven opgenomen. Met als resultaat: expressieve wijnen met terroir-karakter. Kortom, de grootste troef van Weingut Sturm zijn net die aartsmoeilijk te beheren en bewerken steile hellingen.

Onze landgoedwijnen zijn typische steile-hellingswijnen. Ze bieden plezier voor elke dag - bijvoorbeeld als een goede maaltijdgenoot en voor verschillende mensen.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Biologische wijnbouw is niet alleen duurzaam, het ondersteunt ook ons doel om onze streek zo goed mogelijk in wijn te vertegenwoordigen.

Al het werk in de wijngaarden gebeurt met de hand, gezien machines op die (extreem) steile hellingen van weinig nut zijn. De biologische insteek van het huis betekent concreet dat er geen kunstmatige stikstofbemesting wordt gebruikt, alleen biologische zoals bijvoorbeeld hoornpellets.

Maar ook herbiciden of chemisch-synthetische pesticiden zijn een no-go voor Martin. Een heel arbeidsintensief proces, kortom.

Ook het plukken zelf gebeurt handmatig, net als de daaropvolgende tweede selectie van druiven ‘op de plank’ in het geval van de Pinot Noir. Wat de Riesling betreft, daar vindt geen maceratie plaats. Ook worden de steeltjes niet verwijderd, zodat de tannines prominenter in de wijn aanwezig zijn. Vervolgens worden de druiven vergist in roestvrijstalen tanks, zonder artificiële koeling. De totale productie van het domein is goed voor zo’n 25.000 flessen per jaar.

Alles leren over wijn

Sinds 2012 organiseert Weingut Sturm de cursus ‘Wijnmaker voor een jaar’, waarbin deelnemers een jaar lang aan het werk worden gezet op hun eigen specifieke perceel. In die 12 maanden leren ze alles wat een wijnmaker moet kunnen. Sinds de start in 2012 waagden al meer dan 300 wijn- en natuurliefhebbers zich aan dit avontuur.

Journalist in hart en nieren, maar met wijn in het bloed

Martin studeerde journalistiek in de jaren 90, waarin hij ook aan een uitwisselingsprogramma deelnam. Hij besloot gedurende negen maanden naar Frankrijk te trekken, waarbij hij zijn allereerste ervaring in een wijngaard opdeed, door te helpen oogsten in op het domein Château de la Grave in Bordeaux.

Copyright Vinetiq 2021 ©