Domaine ChartonBourgondische wijnen met familiale vingerafdruk
Domaine Charton
Frankrijk | Bourgogne | Côte Chalonnaise
Plaats46°49'52" N 4°43'32" E
Hoogte235m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selection
De jongste wijnstokken op dit domein staan hier vijftien jaar, de oudste verankerden hun eerste wortels 90 jaar geleden in de grond. Alle gronden zijn eigendom van de familie. Zo hebben ze zelf volledig toezicht op wat er gebeurt met de bodem en druiven.
Bourgondische wijnen met familiale vingerafdruk
Van grootvader tot kleinzoon, gespreid over drie generaties, groeide wijndomein Charton in Mercurey, Bourgondië uit tot een wijngaard van 11,5 hectare. Een lijn werd over de generaties heen steeds doorgetrokken: onvoorwaardelijke liefde voor wijn. Sinds 1941 oogst de familie al met passie handmatig hun wijn.
Intussen is het kleinzoon Vincent, die onder het toeziend oog van vader Jean-Pierre, aan het roer staat. Het team is in al die tijd ook steeds klein gebleven, Vincent en Jean-Pierre doen zo veel mogelijk zelf, samen met een vaste werknemer. Zo hebben ze het volledige proces in de hand. In september en oktober krijgen ze uiteraard ondersteuning van seizoensarbeiders voor de oogst van de druiven.
Tot op de Bourgondische bodem uitgezocht
Niet zomaar ergens in Bourgondië, wel in Mercurey in de Côte Chalonnaise vind je Vincent en Jean-Pierre Charton. De bodem bevat hier meer klei dan gemiddeld. Dat levert niet alleen mooie rijpe en ronde wijnen op, maar zorgt ook voor uitgesproken fruitsmaken. Niet voor niets staan 32 percelen in Mercurey dan ook geclassificeerd als Premier Cru gaarden. Combineer dat met aandacht voor een biologisch evenwicht in de bodem en de basis is gelegd. Het Bourgondische klimaat, samen met de uitstekende terroir in Mercurey overtuigen ons ervan dat een match met Vinetiq evident is.
We werken enkel met gezonde druiven. Deze plukken we eerst met de hand en in onze kelder sorteren we ze nog eens grondig. Zo blijven enkel de beste druiven over.
Alles begint bij een gezonde druif, met zo weinig mogelijk onnatuurlijke invloeden of toevoegingen.
Kwaliteit staat ver boven kwantiteit ten huize Charton. Tijdens het snoeien laten ze maximaal zes knoppen per wijnstok staan. Zo krijgen de resterende knopjes alle kans om uit te groeien tot volle, sappige druiven. Minstens zeven keer per jaar krijgt de grond de nodige bewerking, waardoor de wortels extra diep in de grond kruipen. Ook daardoor ontstaan weer extra smaakvolle druiven.
Elke hectare wijngaard levert 35 tot maximum 55 hectoliter wijn op. De druiven worden verder manueel geoogst en ondergaan een dubbele kwaliteitscontrole, een eerste op de wijngaard zelf en een tweede in de wijnkelder.
Natuurlijke processen staan voorop. Tijdens de maceratie van zo’n 20 dagen grijpen Vincent en Jean-Pierre daarom zo weinig mogelijk in. Ook de wilde gisten in het sap blijven beperkt tot de gisten die van nature in de druiven aanwezig zijn.
Een nieuwe wind
Met Vincent Charton staat er een prachtige wijntoekomst voor de deur. Het is er één van die nieuwe generatie, die vastgeroeste gewoontes weer nieuw leven weet in te blazen. Wijnen moeten evolueren met de tijd, aan de hand van het wijnjaar uiteraard, maar ook naargelang het veranderend klimaat en de smaak van de eindgebruiker. Vincent heeft daarom bijvoorbeeld veel aandacht voor de rijping van de druif. Hij laat druiven veel langer rijpen dan voorheen om de fruitaroma’s zo goed mogelijk naar boven te laten komen met onder andere minder robuuste, frisse wijnen en zachte tannines als resultaat.
Drie generaties
Amper 30 was Vincent toen hij de ambacht van zijn vader en grootvader voortzette. Na een opleiding aan het Lycée Viticole in Beaune genoot hij een verdere onderdompeling in de wondere wijnwereld aan het Universitaire Instituut voor wijngaarden en wijn Jules Guyot in Dijon (IUVV). In 2011 was hij er helemaal klaar voor. Hij dook mee in het wijnavontuur en kocht hij 80 are premier cru in Saint-Martin. Hij ondernam meteen een aantal stappen, waaronder dus de uitbreiding naar een nieuw dorp.