Champagne MonmartheKleinschalig familiebedrijf met het hart op de juiste plaats
Champagne Champagne Monmarthe
Frankrijk | Champagne | Montagne de Reims
Plaats49°09'30" N 4°04'44" E
Hoogte130m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selection
De wijnen van Champagne Monmarthe zijn van uitstekende kwaliteit, maar steeds toegankelijk voor de wijnliefhebber. Het is een kleinschalig familiebedrijf dat met het hart op de juiste plaats te werk gaat.
Een oude rot in het vak
De grootste troef van domein Monmarthe is de expertise die na 7 generaties werkelijk ingebakken zit in de dagelijkse organisatie van het bedrijf. Met voorgangers die zowel in de landbouwindustrie als in de wijnsector actief waren, is het voor huidige eigenaar Jean-Guy en zoon Gauthier Monmarthe een métier die meegegeven werd met de paplepel. Het domein maakt sinds 1930 Champagne met de klassieke druivenrassen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Het hart van het domein is met een mooie 15 hectare gesitueerd in Ludes, ernaast liggen er nog 2 hectare in Taissy, gelimiteerd tot de productie van druiven voor exclusieve cuvées.
Montagne de Reims
De Montagne de Reims is 1 van de 5 subregio's van de Champagnestreek en bevindt zich ten Zuiden van Reims. Het staat voornamelijk bekend om zijn vele aanplantingen van blauwe druivenrassen, en om zijn excellente noordelijk gelegen wijngaarden. De finale wijnen hebben een prachtige aciditeit en een enorm rijpingspotentieel. De bodem is er veelal kalkhoudend, wat zeer gegeerd is in Champagne. Cool climate op zijn best.
De wijngaarden in het hart van de Montagne de Reims zijn verdeeld in 22 percelen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Het hele domein is eigendom van de familie Monmarthe, die al zeven generaties werkt aan de bescherming van dit terroir.
De unieke know-how is wat ons drijft, van oogst tot botteling en rijping.
In september start een team van ongeveer 40 mensen de manuele oogst van alle percelen van het domein. De oogst wordt snel vervolgd door een snelle, efficiënte maar delicate persing, om een zo puur mogelijk sap te behouden.
Een uiterst belangrijke stap in het proces is de assemblage, of ook wel het blenden van wijnen van verschillende wijngaarden, druivenrassen of jaargangen. Dit is heel erg typerend voor de champagnestreek, en belangrijk om een uniek eindresultaat te bekomen dat mooi verder evolueert. Ook hierin excelleert domein Monmarthe dankzij jarenlange ervaring, dit vertaalt zich in schuimwijnen die een zeer complex aromaprofiel ontwikkelen naargelang ze rijpen.
Vigneron Indépendant
De Vignerons Indépendants is een in Parijs gevestigde wijnbouwvereniging die kleine en onafhankelijke wijnmakers in Frankrijk promoot en bijstaat. Ze staan onder andere voor een duurzame en milieuvriendelijke teelt, het onderhouden en verbeteren van de unieke terroirs en een volledig eigen productie.
Beter met de jaren
De laatste stap, maar zeker niet de minst belangrijke, in het maken van Champagne is de rijpingsperiode. Bij domein Monmarthe liggen de non-vintage Champagnes 3 tot 5 jaar sur lattes, en de vintage Champagnes vaak langer dan 6 jaar. Dit is cruciaal aangezien hier de karakteristieke aroma's van de schuimwijn tot ontwikkeling komen.