Al vier generaties lang stroomt de passie voor wijn door de aderen van de familie Reverdy. Hun kernwaarden blijven onveranderd: een diepgewortelde liefde voor de Val-de-Loire, een intuïtieve verbondenheid met de terroirs en een diep respect voor mens en arbeid. Vandaag nemen Guillaume en Baptiste het leiderschap over van hun vader Jean-Marie Reverdy, die samen met zijn vrouw Catherine het wijndomein tot bloei heeft gebracht.
Familiebedrijf met passie
Wijn stroomt haast door de aderen van de familie Reverdy. Al vier generaties lang worden ze geïnspireerd door dezelfde waarden: een verbondenheid met de Val-de-Loire, een instinctieve passie voor de terroirs en een onvoorwaardelijk respect voor mensen en het werk in de wijngaard. Vandaag treden zonen Baptiste en Guillaume in de voetsporen van hun vader Jean-Marie Reverdy. Ze zetten het werk verder dat voorgaande generaties reeds met zoveel zorg verzet heeft, en doen dit met de nodige vernieuwende en duurzame visie. De 80 percelen, hoofdzakelijk beplant met Sauvignon Blanc en Pinot Noir, worden met respect voor het milieu en biodiversiteit verbouwd.
Sancerre Sauvignon
Sancerre en Sauvignon Blanc worden vaak in één adem genoemd. Het mooie dorpje aan de linkeroever van de Loire staat immers al decennialang erg bekend om zijn fantastische Sauvignon Blanc. De glooiende heuvels met kalkrijke bodem en het idealise groeiklimaat zorgen voor wijnen die ontzettend verfijnd zijn, met de juiste aciditeit en aroma's van pompelmoes, kruisbes en silex. Domaine La Villaudière past perfect in dit plaatje, en maakt hét toonvoorbeeld van Sancerre Sauvignon Blanc.
Van het verzorgen van de wijnstokken tot het maken van de wijnen, ons wijndomein in Sancerre en Verdigny streeft ernaar voort te bouwen op het werk waarmee vorige generaties zijn begonnen. Terwijl we tradities volgen, zijn we ook voortdurend vooruitgegaan en geëvolueerd.
Van de wijnstok tot de fles, al het werk wordt door onszelf op het domein met passie uitgevoerd.
Sauvignon Blanc wordt bij La Villaudière gebruikt voor 4 verschillende cuvées: Sancerre Blanc, Pouilly-Fumé, IGP Val-de-Loire en Menetou-Salon. Telkens legt men de nadruk op de druif in al zijn glorie, en wil men de pure aroma's zoveel mogelijk laten spreken.
Dit doet men door enkel inox vaten te gebruiken, om zo in elke cuvée de individuele karakteristieken van de appellatie naar voor te brengen. De wijnen ondergaan bovendien ook 4 tot 8 maanden rijping sur lie (lees: op de gisten), wat voor een romige, volle body zorgt die de pittige aciditeit in balans brengt. Een evenwicht zoals alleen Sancerre dat kan.
Pinot Noir is ook een belangrijke cépage, meer precies voor Sancerre Rouge en Rosé. Elegantie en finesse ten top.
Duurzame wijnbouw
Bij Domaine La Villaudière is men verknocht aan de terroirs van Sancerre en het behoud ervan, en men stelt alles in het werk om duurzame wijnen te produceren van het land waar het vandaan komt. Deze doelstelling weerspiegelt de wens om de impact op het milieu te beperken door middel van biologische landbouw en de nodige aandacht voor de natuur en de omgeving.
Haute Valeur Environnementale
In 2020 ontving het domein de 3e graad van de Haute Valeur Environnementale certificering, wat meteen ook het hoogst mogelijke niveau is. Dit garandeert dat de landbouwpraktijken het natuurlijke ecosysteem in stand houden en de druk op het milieu tot een minimum beperken. Voor de wijnbouw ligt de focus op thema's zoals behoud van biodiversiteit, bemesting en waterbeheer.