De ondergrond van het wijndomein kan hier niet onvermeld blijven: een laag van 20 à 30 centimeter bestaande uit heel bruine silex, ijzererts, zachte en harde kalksteen, keitjes, met daaronder sublieme kalk.
Touraine werd door de bekende Franse schrijver François Rabelais ‘de tuin van Frankrijk’ genoemd, omwille van de weelderige wijngaarden waar zowel grand cru’s als regionale appellations vandaan kwamen. Het domein van Jean-François Mérieau doet die reputatie alle eer aan, met wijnen die uitblinken in mineraliteit dankzij de unieke samenstelling van de bodem.
In Touraine maakt deze man heel funky, biologische wijnen. De druif staat hier boven de appellation en de labels van deze wijnen - toch ook niet onbelangrijk - zijn heel trendy.
Naarmate men in de enorme Loire-streek vanaf de zee landinwaarts trekt, wordt het intens warme, vochtige maritieme klimaat meer en meer getemperd door continentale invloeden. Het perfecte evenwicht wordt bereikt in de streek rond Tours, ook wel Touraine genaamd, dat zich op het snijpunt van oceaan en land bevindt. Dat betekent zachte lentes en winters, gecombineerd met hete, vaak vochtige zomers. De ideale omstandigheden voor cool climate wijnen. De rijke bodem is de kers - of beter: druif - op de taart.
Wat ons wijndomein kenmerkt, is de intense liefde voor het werk in de wijngaard, de passie voor grond en druif, en de noeste arbeid van vier generaties.
De ondergrond van het wijndomein kan hier niet onvermeld blijven: een laag van 20 à 30 centimeter bestaande uit heel bruine silex, ijzererts, zachte en harde kalksteen, keitjes, met daaronder sublieme kalk.
Daarop gedijen vergeten rassen die hier dankzij de Champagnehuizen werden teruggebracht (Pinot Noir), maar ook de lokale druif Cot (eigenlijk Malbec), Cabernet Sauvignon, Gamay en Cabernet Franc. Eenmaal (hand)geoogst en gefermenteerd met natuurlijke gisten, gaan de 24 maanden op grote eiken vaten van ruim 400 liter – dit om een echte fusie met het hout te vermijden en de druif volledig tot haar recht te laten komen. Dat gebeurt in eeuwenoude grotten, die verbonden zijn met nog oudere grotten waar nog kruisvaarders in zouden geweest zijn.
In het midden van de 18e en de 19e eeuw werden hier stenen wegen aangelegd, om het de werkers in de wijngaard gemakkelijker te maken. Door het kappen van stenen ontstonden grotten, die vandaag gebruikt worden voor het rijpen van de wijnen in eiken vaten. De grotten zijn verbonden met middeleeuwse grotten waar zich de kruisvaardersschat zou bevinden.
Eén van de wijnen van het domein heet Le Siècle Georgina, ofte ‘de eeuw van Georgina’. Die ietwat merkwaardige benaming is een verwijzing naar de genaamde Georgina, overgrootmoeder van de huidige eigenaar Jean-François. Na de onverwachte dood van haar ma wist Georgina het domein te behouden. Ze schonk het aan haar schoonzoon Jean Mérieau en zorgde zo voor een familiegeschiedenis van vier generaties.