Poderi Garona di Duella RenzoWijn geboren uit bergen, zee en vulkaan
Poderi Garona di Duella Renzo
Italië | Alto Piemonte | Boca
Plaats"45°42'9"" N 8°26'51"" E"
Hoogte400
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selectie
Poderi Garona produceert met de Boca een absolute topper, en dat bovendien op basis van Nebbiolo, een bijzondere druif die we nog niet in portefeuille hadden. De kwaliteit van Boca in combinatie met de kunde van de wijnmaker trok ons over de streep.
Wijn geboren uit bergen, zee en vulkaan
De vader van Renzo Duella verkleinde de wijngaard van Poderi Garona drastisch. Maar Renzo zelf heeft de passie en ambitie van zijn overgrootvader en is zinnens die prachtige terroirs terug te winnen. Terecht, want de vulkanische bodem, het perfecte klimaat in Piemonte en de perfecte oriëntatie van de wijngaarden lenen zich als geen ander voor de productie van schitterende wijnen.
Italië is door zijn mediterrane klimaat beperkt wat cool climate wijnen betreft. Maar Poderi Garona in Piemonte profiteert van de koele luchtstromingen uit de Alpen. Ze produceren er met de Boca een absolute topper, en dat bovendien op basis van een bijzondere druif, die we nog niet in portefeuille hadden: Nebbiolo. De kwaliteit van de Boca in combinatie met de kunde van de wijnmaker trok Vinetiq over de streep.
Koude bergen, warme zee
In de regio Piemonte vechten twee factoren een ‘klimaatoorlog’ uit: enerzijds zijn er de koude Alpen, anderzijds is er de warme Mediterraanse zee. Het gevolg? Ijzige nachten in september en oktober (tot zelfs 6 graden) en ochtendnevel, die in de loop van de ochtend door de zon wordt opgebrand. Die nachtelijke frisheid zorgt ervoor dat de druiven hun zuren heel goed kunnen vasthouden. Met als resultaat lichte wijnen met hoge aciditeit. De druiven van Renzo worden echter niet ’s nachts geoogst, omdat de nevel ze vochtig maakt en druiven droog moeten zijn tijdens het oogstmoment.
Mijn vader was niet zozeer met wijn maken bezig: hij zag het eerder als een nevenproject. Maar ik ben ambitieus en maniakaal, vanaf het moment dat ik als kleine jongen in de wijngaarden rondliep.
Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wij werken maniakaal in de wijngaard, die we eerder als een tuin beschouwen: we zien onszelf dan ook eerder als tuiniers dan wijnmakers.
De oogsttijd wordt in Poderi Garona als een feest beschouwd na een jaar van hard werk en toewijding. De druiven (voor de Boca-wijn) worden begin oktober manueel geplukt, heel zorgvuldig geselecteerd en geperst. Een vrij snel proces: tussen pluk en tank zit maar één dag. Het sap wordt gedurende tien dagen op natuurlijke wijze gefermenteerd in betonnen tanks.
Daarna kan de wijn rustig ouder worden: eerst ruim 30 maanden in Kroatische eik (Slavonia), vervolgens 12 maanden in de fles. Poderi Garona zweert bij oude, traditionele technieken, zeker nadat Renzo Duella tijdens zijn vele reizen vaststelde hoe de Chinese methode van druiven mengen steeds meer opmars kent. Iets waar Renzo van gruwt.
Wijn voor de paus
In 1900 arriveerde kardinaal Giuseppe Sarto, samen met bisschop Eduardo Pulciano, in Boca, in het kader van een pelgrimstocht. Ze logeerden er bij de parochiepriester, die hen lokale wijn aanbood. Bij het proeven zou Pulciano in verrukking hebben uitgeroepen: “Dit is wijn voor kardinalen!” Waarop kardinaal Sarto zou geantwoord hebben: “Niet akkoord, dit is een wijn voor pausen!” Profetische woorden, zo zou blijken, aangezien Giuseppe Sarto in 1904 tot paus werd uitgeroepen en de naam Pius X aannam.
Explosieve wijnen
De regio rond Poderi Garona wordt niet alleen beïnvloed door de Middellandse Zee en de Alpen, maar ook door de supervulkaan Sesia, die ongeveer 280 miljoen jaar geleden uitbarstte en zo een reusachtige, komvormige krater vormde. De vulkanische bodem, met onder meer vuursteen en zout, geeft de wijnen een unieke mineraliteit, complexiteit en diepte. Overigens is de supervulkaan zelf meer dan een bezoek waard.