De ApostelhoeveNederlands oudste en bekendste wijndomein
De Apostelhoeve
Nederland | Louwberg
Plaats50°49'46" N 5°39'44" E
Hoogte100m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selection
De bodem van de Louwberg bezit veel löss, mergel en kiezel; dit zijn zeer belangrijke componenten in de internationaal bekroonde wijnen van de familie Hulst. Het is dan ook geen wonder dat het ‘witte goud’ dat de familie hier van de wijngaarden haalt, op de wijnkaart van de betere restaurants staat.
Het witte goud van het Jekerdal
Hugo, de vader van huidig eigenaar Mathieu Hulst, die van thuis uit fruitteler was, plantte in 1970 op de heuvelrug van de Louberg de eerste 800 wijnstokken (na een afwezigheid van ruim 350 jaar). Drie jaar later kon voor een eerste keer geoogst worden, en in de tussentijd verdiepte de vader zich in de kunst van het wijn verbouwen.
In tegenstelling tot de noordelijke provincies, waar vooral met hybride rassen wordt gewerkt, kiest De Apostelhoeve voor klassieke druiven (zoals pinot gris en riesling). Daar worden zes mooie, witte wijnen mee gemaakt. De druiven, en dan vooral de riesling, profiteren volop van de mergelondergrond. Die zorgt namelijk voor een mooi koolzuurgehalte (de pétillant).
Perfect georiënteerde Limburgse heuvels
Het Jekerdal in Maastricht profileert zich als ideale terroir voor klassieke rassen als riesling en pinot gris. Niet alleen is de geografie perfect – zuidgeoriënteerde heuvels die de zonexpositie van de wijnstokken verhogen – het nabijgelegen Maastricht (toch een tweetal extra graden ‘stadswarmte’) en het dal van het riviertje de Jeker zorgen voor een uniek microklimaat. Combineer dit met de zwarte, humusrijke grond op mergel, en het is niet verwonderlijk dat hier grote oogsten kunnen binnengehaald worden.
Het maken van een goede wijn is pure liefde. Het begint met een goehet terroir en het eindigt met een mooie fles. Daartussen zit een enorm traject waar wij iedere dag hard aan werken. Want uiteindelijk is het de wijn die je verhaal moet vertellen.
Er zijn mensen die beweren dat er niets mooiers is dan wijn maken. Maar ik vind wijn drinken toch het allermooiste.
Tijdens het oogstmoment in de wijngaarden van De Apostelhoeve - vanaf oktober - wordt zo'n 14.000 kilo druiven per dag handmatig geplukt. Na de oogst worden de druiven volledig ontsteeld, waarna een lichte kneuzing en inweekproces van vier uur in de pers plaatsvindt (de zogenaamde korte maceratie).
Na de (pneumatische) persing wordt per druif een gist bepaald, of een combinatie van gisten. De vergisting gebeurt op roestvrijstalen vaten, op een gecontroleerde en beheerste temperatuur.
Na botteling rusten de wijnen in de kelders van De Apostelhoeve: enkele maanden voor de lichtere wijnen tot één à twee jaar voor de rijpere wijnen.
Opbrengsten
De Stichting Conferie Des Chevaliers Du Vin Limbourgeois, met als doel Limburgse wijnen van een kwaliteitslabel te voorzien, heeft een boontje - of beter: druifje - voor De Apsotelhoeve. Het domein wernd namelijk al negen keer uitgeroepen tot beste wijnbedrijf en/of -boer van zowel Belgisch als Nederlands Limburg.
Sinds de tijd van de Romeinen
Al sinds de Romeinse overheersing werd in deze regionen wijn verbouwd, wat zich doorzette in de Middeleeuwen. Ook de streek van De Apostelhoeve bleek er geschikt voor. Maar rond 1600 werd de wijngaard van De Apostelhoeve door de toenmalige eigenaar volledig gerooid. Pas in 1970 volgede de doorstart, toen fruitteler Hugo Hulst 800 druivenstokken plantte op de Louwberg, op de zuidhellingen van het Jekerdal.