Onze wijnen - Continentaal - Biologisch - Natuurwijnen - Harde en gerijpte kazen
Om niet in de val te lopen bij het kiezen van een wijn bij kaas zijn er twee regels die je na kunt gaan: Hoe harder de kaas, hoe meer tannine de wijn mag hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad mag er in de wijn terugkomen. In het geval van rijpe, harde kazen zijn vooral rode of zoete wijnen een goede match. De rode wijn mag zelfs wat power hebben. Ga je liever voor een zoete wijn? Dan mag de wijn echt wel suikers hebben, die balanceren de rijpe smaak van de kaas zeer goed.
- Stefan Meyer 'Löss-Lehm' Frühburgunder 2021 Duitsland|PfalzFrühburgunder is verwant met de Duitse Pinot Noir (Spätburgunder) en de naam verklapt het al, deze is vroeger rijp. Dat geeft een frissere en lichtere stijl dan een doorsnee Pinot Noir. Levendige aangename zuren nemen hier het voortouw. Zwarte bes, groen paprika en fijne cedertoetsen maken het geheel af. Soepel en speels, schenk dat glas maar vol! Meer informatie >Prijs € 15,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 13,95
- Domaine Dhommé 'Les Beauvais' Côteaux du Layon 2023 Frankrijk|Loire|AnjouDe appellatie Coteaux du Layon in de Loire is bekend vanwege zijn prachtige zoete wijnen van Chenin Blanc. Die druif heeft een natuurlijk evenwicht tussen zoet en zuur dat door de botrytis nog meer in de verf wordt gezet. De cuvée "Les Beauvais" heeft een diep gouden kleur met een neus van gekonfijt en gestoofd fruit. Breed en evenwichtig in de mond door de fijne zuren. Biologische wijn die erkenning verdient. Meer informatie >Prijs € 19,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 17,95
- Château Pierre-Bise 'Rochefort' Côteaux du Layon 2022 Frankrijk|Loire|Coteaux du LayonDe Layon is een zijrivier van de Loire die bekend staat om zijn zoete wijnen. Die komen er in verschillende vormen en gradaties. Dit perceel ligt midden op de heuvel en wordt altijd gebruikt om een matig zoete Vendages Tardives Chenin te maken. Vanille, honing, steenfruit en bloesems in de neus. Wat sucrosité van de late oogst en een sappige finale. Hoog drinkbaarheidsgehalte! Meer informatie >Prijs € 22,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 19,95
- newKaufmann 'Wisselbrunnen' Riesling Spätlese 2022 Duitsland|RheingauEva en Urban zijn met deze auslese op zoek gegaan naar de perfecte balans tussen zoet en zuren. Schitterende aroma’s van honing, nectarine, limoen en mango overheersen in de neus. In de mond volgt een knappe mineraliteit met smaken van natte steen en een lichte petroleum toets. Hun opdracht is geslaagd! Wat een elegante wijn met een groot bewaarpotentieel. Meer informatie >Prijs € 23,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 21,95
- Clemens Busch Marienburg Riesling Auslese 2018 Duitsland|MoezelHalfdroge wijnen kunnen geweldig zijn als de wijnmaker de spanning tussen zuur en zoet onder de knie heeft. En rara, dat is hier helemaal het geval. Hij bevat prachtige aroma's van honing, nectarine, limoen en zelfs mango. Deze worden perfect aangevuld met minerale toetsen van natte steen en jawel, petroleum. Een nagenoeg perfect gebalanceerde wijn met een enorm bewaarpotentieel. Meer informatie >Prijs € 34,95 Member prijs Bespaar € 5,00 € 29,95
- Château Pierre-Bise 'Quarts de Chaume' Côteaux du Layon Grand Cru 2022 Frankrijk|Loire|Quarts de ChaumeDe Layon is een zijrivier van de Loire die bekend staat om zijn zoete wijnen. Die komen er in verschillende vormen en gradaties. Deze Quarts de Chaume is de nec plus ultra van de regio en wordt dan ook ingeschaald als een Grand Cru. Het is een zoete Vendages Tardives van Chenin Blanc met een neus van vanille, honing, steenfruit en bloesems. De zoetigheid blijft meesterlijk in balans door de sappige zuren. Meer informatie >Prijs € 44,00 Member prijs Bespaar € 6,00 € 38,00
- Clemens Busch Marienburg 'Falkenlay' Beerenauslese DEMI 2018 Duitsland|MoezelEen beerenauslese van de hoogste kwaliteit zoals je ze nergens ter wereld vindt. De revival van de Moezel vieren we met dit edelzoet dat ten dienste staat van de aciditeit. Daardoor voelt deze sipper nooit te zoet aan. Power en complexiteit, lengte en spanning maar ook lichtvoetigheid en balans. Deze wijn heeft het allemaal. Deze zoethouder leg je best weg voor onvergetelijke avonden! Meer informatie >Prijs € 79,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 75,00
Vin nature
Wat is natuurwijn eigenlijk? Simpel: het beste van de natuur, zonder toevoegingen. Voor natuurwijn laat de wijnbouwer de natuur z’n gang gaan. Hoe dan? Door zoveel mogelijk duurzame technieken te combineren met een minimum aan interventies. Om te beginnen verbouwt hij de druiven biologisch of biodynamisch. Daarna kiest hij voor de traditionele weg. Machines gooit hij overboord, want de oogst gebeurt manueel. Zo blijven enkel de beste druiven over, en dat proef je. Tijdens de teelt vermijdt de wijnbouwer verder kunstmest, herbiciden of pesticiden. Hierdoor waagt natuurlijk niemand zich aan productie op grote schaal. Ook dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. De troebele kleur die natuurwijn kenmerkt vertaalt zich dus zeker niet verder in de smaak. Voor wie graag nog dieper duikt in de wondere wereld van natuurwijn, raden we graag Pieters blogartikel aan. Overtuigd? Twijfel niet langer, probeer het uit. Natuurwijn bestellen bij Vinetiq is eenvoudig. We verzekeren je dat je met een van de door ons geselecteerde wijnen altijd een kwalitatieve natuurlijke wijn zal kopen. Zuiver en expressief.
Verschil natuurwijn en biologische wijn
Wat is nu het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn? Ze lijken sterk op elkaar, maar natuurwijn gaat nog net enkele stappen verder. Voor beiden mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt tijdens de teelt. Voor natuurwijn komt daarbij ook een minimale tussenkomst tijdens de vinificatie. Om biologische wijn te maken mag de wijnbouwer wel ingrijpen. Het stabiliserende middel sulfiet wordt bij beiden dan weer zoveel mogelijk vermeden. Natuurwijn is vooral echt puur, raw wine. Er mag niets toegevoegd worden dat de smaak of zuurtegraad kan beïnvloeden. Daardoor mag hij bijvoorbeeld niet rijpen op een nieuw eiken vat, terwijl dat wel kan bij biologische wijn. De terroir en de druif op zich spelen hierdoor een grotere rol dan voor eender welke andere wijn.
Wijn en spijs: food pairing
Jaren geleden keken mensen vast raar op als je ze een troebel glas wijn serveerde. Tijden veranderen, want met een kwalitatieve fles natuurwijn kun je tegenwoordig scoren aan tafel. Als hofleverancier van interessante aroma’s, verrassende toetsen en expressieve smaken kan natuurwijn jouw gerecht helemaal compleet maken. Welke wijn bij welk gerecht past, is in dit geval echt afhankelijk van de druif en het terroir waarop de stokken groeien. We geven alvast tips bij de wijnen zelf, maar je kunt ook altijd de hulp van onze sommelier inschakelen.