Domaine Mont des AngesStreven naar onvervalste kwaliteit
Domaine Mont des Anges
België | Wallonië
Plaats50°25'01" N 3°54'33" E
Hoogte80m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selection
Domaine Mont des Anges zet Belgische schuimwijnen mee op de kaart met een aanbod cuvées die naast divers ook bijzonder kwalitatief zijn. Ze streven onvervalste kwaliteit na door middel van low intervention productie.
Een vineuze match
Vincent De Busscher had er reeds een carrière van 30 jaar opzitten in de financiële sector, wanneer hij besloot zijn droom na te jagen en een wijngaard te beginnen in België. Wat hem over de streep trok was een ontmoeting met de familie Potié, tijdens een oogst op hun landgoed in de Champagnestreek. In 2016 wou dochter Laurianne haar eigen wijn maken na jarenlange ervaring op het familiedomein, intussen had Vincent verschillende opleidingen oenologie gevolgd. Overtuigd van het potentieel van de Waalse terroir besloten ze de handen in elkaar te slaan en domaine Mont des Anges op te richten.
Werelderfgoed met de perfecte terroir
Reeds in 2013 had Vincent de idee om naar Mons af te zakken voor zijn gedroomde wijngaarden. De regio, met zijn kalkrijke bodem, bleek de perfecte locatie te zijn. 3 jaar later viel hij op een perceel van 7 hectare met zuid en zuidoost gerichte hellingen, en de perfecte balans tussen kalk en silex in de terroir. Bovendien bleek de locatie ook Unesco Werelderfgoed te zijn, omwille van zijn Neolithische overblijfselen. Vincent verbond zich ertoe het erfgoed te waarborgen en het land goed te benuttigen.
De missie van domaine Mont des Anges is het Waalse terroir en zijn verschillende landschappen weer te geven in een schuimwijn geïnspireerd door perfectie.
Een goede terroir is nooit te vruchtbaar als de focus ligt op geconcentreerde wijnen.
Domaine Mont des Anges werkt met de 3 klassieke druivenrassen uit de Champagnestreek, Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De rode draad binnen de vinificatie is dat er telkens zo weinig mogelijk menselijke interventie aan te pas komt.
Voor de fermentatie wordt er inox of oude houten vaten gebruikt, afhankelijk van de cuvée die geproduceerd wordt. Klaring van de wijn laat men op natuurlijke wijze optreden en filtering wordt niet toegepast. Malolactische fermentatie laat men wel plaatsvinden, aangezien het klimaat in België kan leiden tot een scherpe aciditeit in de druiven. Door dit proces worden de finale zuren minder scherp en het mondgevoel zachter.
Universitaire graad
Wijnmakers Vincent en Laurianne hechten veel belang aan het in ere houden van het gebied en diens terroir. Ze passen geen herbiciden of insecticiden toe, en houden zich aan strikte principes voor het bewerken van de bodem. Hiervoor werken ze samen met een professor van de Universiteit van Luik, zodoende de kwaliteit ten allen tijde te kunnen waarborgen.
Jacht op de beste terroir
Dankzij talrijke vrienden en familie, kon men in 2018 op 3 weken tijd 17.500 wijnstokken planten in Nouvelles, gevolgd door 7.500 ranken in Havay in 2020. Het doel is om 15 hectare te bereiken, niet omwille van de hoeveelheid maar om over de beste en meest diverse wijngaarden te beschikken. Diversiteit in percelen drukt zich volgens de wijnmakers uit in uitstekende schuimwijnen.