3 manieren om avontuur te steken in je glas schuimwijn.

Is schuimwijn niet gewoon schuimwijn, met vooral een ander prijskaartje naargelang de regio en de naam? Nee hoor, op mousseux zit behoorlijk veel verschil! Er is een hele wereld van schuimwijnen, met prachtige schakeringen. Het is zonde om een glas bubbels enkel te reserveren voor een aperitief of feestmoment. Net zoals rode en witte wijn, kan je met mousseux spelen als je het koppelt aan gerechten. Kijk eens dieper in een glas bubbels en zet ze een hele avond op tafel. Niet enkel bij de apero, maar ook bij het hoofdgerecht en het dessert! Foodpairingfun verzekerd.

1. Start? Hoe droger, hoe beter

De bekendste plek van een schuimwijn is het begin van de maaltijd. En terecht. Het zuur in mousserende wijnen zet je smaakpapillen open en doet je zin krijgen in het vervolg. Letterlijk: water in de mond! Dump zoete cocktails, porto of andere zoete aperitiefdrankjes en kies voor fraîcheur en spanning. Ga bij de start voor beendroge bubbels, laag gedoseerde sparklings die speels en energiek zijn. Verras je gasten eens met iets anders dan de vertrouwde (saaie) champagnenamen: probeer eens een Zéro Dosage of een mousseux uit een minder klassiek gebied, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of kies voor ietsje minder alcohol met een PetNat. Je zal de aandacht van je tafelgenoten onmiddellijk hebben en .... culinaire punten scoren!

Onze meest avontuurlijke selectie uit het Vinetiq assortiment

Triple Zéro is een mousserende wijn die zonder enige toevoeging werd gevinifieerd. Wijndomein Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire is hierbij een referentie in de wijnwereld, een echte cultwijn die vele kenners in hun kelder hebben liggen. Aan deze PetNat (Pétillant Naturel) komt nergens suiker aan te pas. Drie keer nul. Zéro chaptalization (bij de most), Zéro liqueur de tirage (bij de stille wijn) en Zéro liqueur d’expédition (na de dégorgement). De bubbels bij een PetNat komen dus niet van een 2de gisting op fles, maar van de laatste omzetting van de natuurlijke druivensuikers naar alcohol die in de fles gebeurt en waarvan de vrijgekomen CO2 blijft opgelost. En dat kan alleen met lekkere, phenolisch rijpe druiven. Jacky Blot is een artiest en zijn biowijngaard z’n atelier. Ontdek Jacky’s Triple Zéro

English Fizz, de andere ‘champagne’. Strafpunten! Want champagne mag je alleen champagne noemen als hij uit de juiste Franse Champagne regio komt natuurlijk en alle regels van de méthode traditionelle respecteert. Maar klimaat en ondergrond in Zuid-Engeland zijn ontzettend gelijkaardig aan de champagnestreek, met een exquise kwaliteit van de zogenaamde English Fizz als resultaat. In de Champagne wordt het warmer en klassieke Franse huizen wagen de oversteek om met dezelfde fijne cool climate kwaliteit hun champagnes te maken. Let op onze woorden: de British are coming...! Ontdek English Fizz

Akkoord, Champagne is de koning onder de mousserende wijnen maar dat wil niet zeggen dat we de rest van de hofhouding mogen vergeten. Crémant is een Franse schuimwijn met een beschermde oorsprongsbenaming (AOP) die gemaakt wordt volgens de Méthode Traditionnelle. Les grands vins a petits prix. De “J'ose Les Fines Bulles Brut” van Jean-François Mérieau toont dat ze deze stijl in de Loire ook echt bemeesterd hebben. Fruitzot en heerlijk casual, het etiket alleen al brengt je in de feeststemming.

De Château Pierre-Bise Crémant de Loire 2018 kan zelfs voor de meer geoefende drinkers een ontdekking van jewelste zijn. Savennières van de bovenste plank waar de zeer rijp geoogste druiven heerlijke aroma’s van honing, meloen en zelfs vlierbloesem geven. Een heerlijk restzoetje bokst lekker op tegen de fijne zuren en geeft gewicht aan de wijn. Heerlijk bij allerhande kazen en zelfs desserts.

2. Open eens bubbels tijdens de maaltijd

Foodpairing kan hemels zijn. Wanneer smaken samenwerken verhef je zowel je gerecht als je glas naar een hoger niveau. Witte wijn bij vis, rode wijn bij steak ... échte foodpairing is veel interessanter dan deze platitudes. Complementariteit of congruentie in smaken is even fijnzinnig als het schikken van een mooi boeket bloemen. Rozen met gipskruid kan, maar wij gaan voor de wild flower trend. En jazeker, schuimwijnen zijn een zeer dankbare gast aan tafel. We doen je enkele suggesties...

Gegrilde boschampignons en Blanc de Noirs

Probeer het eens! Grill boschampignons met kruiden en pair ze met een gestructureerde Blanc de Noirs. Dat is een witte mousserende wijn die van blauwe druiven is gemaakt, meestal Pinot Noir of Pinot Meunier. De blauwe druiven zorgen voor een ruggengraat en aardse toetsen. Samen met de champignons waan je je op een wandeling in het bos.

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan eens een paddenstoelenrisotto. Al eens een rosé sparkling geproefd? Niet het lichte type dat je aan het zwembad drinkt, maar de real stuff, een echte sparkling met matière. Kan je een vintage rosé champagne van een goede producent op de kop tikken? Go for it! Rinsing the pallet zeggen de Britten zo mooi. En geen stress: hou een fijne Pinot Noir uit je kelder achter de hand voor als het geen voltreffer is.

Les Artisans, Champagne Henri Giraud Blanc de Craie of Hattingley Valley Rosé.

Bubbels met body bij een kippetje in de oven.

Een mooie kip in de oven op een weekdag. Easy, lekker en niet te duur. Wat drink je erbij? Een degelijke beaujolais, een classy witte of rode bourgogne? Kan, maar laat die sappige kip eens wat meer spetteren en proef er een luxueuze, rijke mousseux bij. Het is de umami-smaak van het geroosterde kippenvel dat het ‘m doet. Een rijkere mousseux is voller en heeft complexiteit doordat de wijn wat hout heeft gehad of erg lang sur lattes heeft gelegen. Pas op, doe die kip niet dood met een overdaad aan kruiden en ga voor een degelijke ‘label’-kip, geen soepkip. Grillen, licht kruiden, wat seizoensgroenten erbij en pairen met schuimwijn met beet. Life is too short to drink bad wine.

Weekend en mag het nog wat zotter? Go wild met Henri Giraud MV 2015 Millésimé 'Grand Cru' of Kings Cuvée.

Af en toe mogen we chauvinistisch zijn. De Belgische wijnmaker Martin Bacquaert maakt prachtige schuimwijn met body. Delicaat, aromatisch, verfrissend maar met voldoende complexiteit. En dat... uit de Westhoek! Doe een ‘sok’ (of aluminiumpapier) rond deze fles en laat je gasten raden wat ze drinken. Entertainment bij je geroosterde kip, én zeer betaalbaar!

3. Bubbels bij het dessert: de kers op de taart.

Een zoetje als sluitstuk, een echte klassieker. Wil je het gastronomisch vervolledigen? Wacht dan nog even met de koffie en schenk een glaasje mousserende wijn. Probeer een Moscato d’Asti, een licht parelende zoete Italiaanse wijn uit Piemonte met redelijk wat restsuiker. Ideaal bij zoet fruit dessert. Uiteraard kan een demi-sec champagne ook, maar die categorie is wat uit de gratie gevallen. Of een goede prosecco met een rijkelijke dosage. Mag het écht eens iets anders zijn, proef dan eens een Ratafia de Champagne. Een op champagnedruiven gebaseerd drankje, een blend van druivensap en een gestookte alcohol, onbekend bij het grote publiek maar dat champagne locals steevast als afsluiter boven halen. Instant foodie als je Vinetiq’s Ratafia van Giraud op tafel zet. Uitleggen dat dit godendrankje 20 jaar rondjes heeft gedraaid in een traditioneel Solera-systeem is extra culinaire credits. Ratafia heeft een zoete oxidatieve stijl die gastronomisch geweldig is. Van meloen tot Roquefort kaas.

Cheers!