Met wat kennis smaakt wijn nog beter. Wijn begrijpen begint bij de druiven, iedere variëteit met z’n eigen karakter, geschiedenis en gezicht – bijna zoals mensen! En elk verhaal van een druivensoort is bijzonder...
Chenin Blanc is net als Chardonnay een heel veelzijdige druivensoort, waarmee je alle kanten op kan. Het is een klepper van een cool climate druif waarvan al heel wat topwijn gemaakt werd. Een ware favoriet onder de wijnfanaten en erg breed inzetbaar: van hemels aperitief tot complex glas wit. Wie krijgt het daar niet warm van?
Franse klassieker
Wie denkt aan de Loirestreek, denkt aan Chenin Blanc. Het is dé bakermat van de druif waar ze vermoedelijk voor het eerst werd aangeplant in de 15e eeuw in de buurt van het notoire Château de Chenonceau. De naam zou verwijzen naar het klooster van Montchenin, vanwaar ze verspreid werd naar andere gebieden.
De Loire rivier loopt van Sancerre tot in de Atlantische Oceaan, wat ervoor zorgt dat erlangs een resem aan wijnregio’s en klimaten te vinden zijn. Chenin Blanc is het meest alomtegenwoordig in midden-Loire: Anjou-Saumur en Touraine. Ondanks de wereldwijde aanplanting van de druif, wordt deze streek nog steeds gezien als hét neusje van de zalm voor Chenin Blanc. Wij kunnen dit alleen maar beamen.
Er is één ander land waar de druif hoge toppen scheert: Zuid-Afrika. Daar is ze beter bekend als Steen en door het iets warmere klimaat ook wat opulenter en exotischer.
Verrassend veelzijdig
Chenin is in de Loirestreek allereerst de voornaamste basis van de populaire Crémant de Loire, een schuimwijn die kwalitatief van topniveau kan zijn. De betere exemplaren hebben een complexiteit om u tegen te zeggen en een jarenlang rijpingspotentieel. Aroma’s van honing, kweepeer en marsepein gaan hand in hand met een mooie aciditeit. Heerlijk!
Koelere
|
Warmere
|
Chenin Blanc is naast Chardonnay één van de meest veelzijdige witte druiven ter wereld.
Er worden zowel droge, (half)zoete én zelfs mousserende wijnen van gemaakt.
Ook de stille wijn van Chenin Blanc is bijzonder lekker. Meerdere regio’s maken verschillende wijnstijlen met de druif, al dan niet met gebruik van houtrijping en de 'sur lie' techniek. Hier worden de dode gisten niet gefilterd uit de wijn maar worden ze gebruikt om een zeer typische complexiteit toe te voegen met aroma’s van brioche en yoghurt (fantastisch, hoe gek het ook mag klinken).
De eerder frisse stijlen kunnen een prachtige mineraliteit hebben en een neus van appel, meloen en citrus. Chenin Blanc met een licht oxidatieve toets? Kan zeker. De aciditeit gaat erg mooi samen met de soms kazige en bruine appel-aroma’s, en de standaard honing-toets die snel terug te vinden is in wijnen van de druif. Kijk zeker uit naar regio’s als Savennières en Montlouis-sur-Loire voor de échte klassebakken.
Zalig zoet
Wie een stapje verder wil gaan, kan zich zeker ook wagen aan de zoete variant van Chenin Blanc. De druif is heel vatbaar voor de schimmel botrytis cinerea, die in de juiste omstandigheden zorgt voor een wijn van ongezien niveau.
De schimmel prikt minuscule gaatjes in de druif, waardoor de waterinhoud eruit verdampt. De aciditeit en suikers concentreren binnenin de druif en de schimmel zorgt voor een speciale toets aan aroma’s.
Het resultaat? Een waanzinnig lekkere, zoete wijn met hoge aciditeit. Let wel, de omstandigheden moeten zeer specifiek zijn en alles wordt in een traag proces met de hand geplukt. Dit type wijn is dus eerder zeldzaam, en helaas een tikkeltje aan de dure kant.
Onze selectie
Wat cool climate Chenin Blanc betreft, steekt Frankrijk - uiteraard de Loire - er met kop en schouders bovenuit. Jacky Blot van Domaine de la Taille aux Loups, een cultfiguur in de wijnwereld, mag hier dus zeker niet ontbreken. Dit domein maakt het schoolvoorbeeld van hoe een mousserende Chenin dient te zijn en teert op een lange geschiedenis in het maken van hoogkwalitatieve wijnen op basis van de Chenin druif. Kijk zeker ook uit naar hun stille wijnen, die fantastisch lekker zijn en een enorm bewaarpotentieel hebben. Ook Château Pierre-Bise heeft een erg mooi aanbod, dat voornamelijk prijs-kwaliteit erg in de smaak valt.
Food pairing
Zoals reeds meermaals aan bod kwam, is Chenin Blanc heel breed inzetbaar. Door de soms kazige aroma’s is het bij uitstek een heerlijke begeleider van allerlei kazen. Een frisse crémant als aperitief past perfect bij een jonge comté kaas, de eerder complexe bubbels gaan dan weer perfect bij iets oudere varianten.
De stille wijnen van de druif gaan dan weer goed bij gerechten met kip of kalkoen, en kunnen hierbij een resem aan kruiden en groenten verdragen (denk aan venkel, fenegriek, champignons).
Probeer ten slotte zeker eens een botrytis Chenin Blanc met een stukje blauwe schimmelkaas. Thank me later.