Zijn reputatie heeft hij niet helemaal mee, maar naar verluidt is rosé één van de oudste wijnsoorten. Bij de Grieken werd zelfs bijna uitsluitend rosé gedronken, al werd de wijn toen veelal aangelengd met water of zelfs geïnfuseerd met kruiden en specerijen.

Het was in die tijd een standaardpraktijk om rode en witte druiven te blenden. Druivenrassen werden vaak kriskras door elkaar aangeplant en dus ook samen geplukt. Vandaag komen we de zogeheten 'field blends' nog vaak tegen in streken als de Douro in Portugal, Wenen in Oostenrijk en zelfs in de Elzas in Frankrijk.

Anderzijds waren rode wijnen vroeger vaak wrang en erg tanninerijk door hun ouderwetse perstechnieken en ongecontroleerde fermentaties. Mede hierdoor genoot rosé wijn meestal de voorkeur.

In de zesde eeuw voor Christus brachten de Phocaeanen wijnranken naar Massalia, hetgeen later Marseille zou gaan heten. De fijne zalmroze wijnen uit de Provence werden al snel populair in de hele mediterrane regio. Tot op heden wordt in de Provence 30% van alle rosé wereldwijd geproduceerd.

Niet enkel in productie maar ook in consumptie blinken de Fransen uit. In 2019 werd maar liefst 35% van alle rosé wereldwijd door hen geconsumeerd. Santé!

Waaier aan stijlen

Er zijn een aantal manieren om rosé te maken. De ene resulteert in principe al sneller in een wijn van hogere kwaliteit dan de andere. Maar zoals altijd bevestigt de uitzondering de regel.

Maceratie
Is de meest voorkomende productiemethode en staat over het algemeen garant voor de beste kwaliteit. Na het oogsten worden de rode druiven geperst en laten ze de most en de druivenschillen voor een korte tijd met elkaar in contact waardoor er weinig tot geen pigment van de schil op de most overgaat. Na de maceratie wordt het sap van de schillen gehaald en loopt de fermentatie verder.

Het druivensap heeft bijna altijd een bleke kleur, maar er zijn ook soorten waarvan het vruchtvlees en dus ook het sap rood is. Die variëteiten – zoals bv. Alicante Bouschet – wordt ook wel Teinturier genoemd. Gezien deze echter voornamelijk in het zuiden van Frankrijk, Portugal en Italië voorkomen, zal je deze niet snel tegenkomen in ons Cool Climate assortiment.

Saignée
Hier wordt wijn die initieel bedoeld was om 'rood' te worden, afgetapt en geherclassificeerd als rosé. Gezien er minder sap in verhouding tot de pulp overblijft, zullen de kleur en smaakconcentratie van de rode wijn sterker worden. De afgetapte rosé fermenteert verder zonder contact met de schillen. Meestal is de rosé die we hier krijgen donkerder van kleur en in sommige gevallen krijgt hij van de wijnmaker ook een houtopvoeding.

Hoewel deze 'saignée' kan gezien worden als een bijproduct moet de kwaliteit vaak niet onderdoen voor die van andere technieken. Voor wie op zoek is naar een rosé met een vollere body en meer kruidige en aardse aroma’s is deze stijl een absolute aanrader.

Blenden
In sommige gevallen worden witte en rode druiven 'geblend' om zo tot het gewenste resultaat te komen. Deze methode komt minder vaak voor, maar is zeker geen rariteit.

Directe pers
Als de druiven direct na het oogsten geperst worden, kan er alsnog (minimaal) pigment overgaan van de schil op de most. Het soort persing kan hier van groot belang zijn, want een pneumatische persing duurt vaak een uur of drie met cyclus. De most krijgt dus wel degelijk wat contact met de schil, maar zodanig weinig dat de wijn hoogstens zacht roze wordt. Deze methode wordt veel gebruikt in de Franse wijnstreek Loire, bijvoorbeeld voor de Rosé d’Anjou.

Superster-wijnmakers

Heel opvallend is hoe geliefd het maken van rosé is bij de supersterren. Zo kocht George Lucas, de bedenker en regisseur van Star Wars, in 2017 Château Margüi in de Provence, waar voornamelijk rosé wijnen gemaakt worden. George en Amal Clooney lieten hun oog vallen op Domaine du Canadel op zo’n 30 minuten rijden van Château Miraval, waar ook Brad Pitt mede-eigenaar van is. Zelfs rockster Jon Bon Jovi werkte samen met de gereputeerde wijnmaker Gérard Bertrand aan een rosé die ze 'Hampton Water' doopten.

Meer dan een zomerwijn

Rosé mag gerust wat vaker in de picture staan en ook buiten de warme lente- en zomermaanden gedronken worden. Daarom zetten we graag enkele buitenbeentjes in de kijker die net wat meer edge hebben.

Weingut Weszeli Eden Rosé 'Naturtrüb' 2020
Puur natuur uit de Kamptal verbaast deze wijn met zijn kruidigheid en fris knapperig fruit. Let op want dit is een gevaarlijk vlot drinkend aperitief. Als een wijnmaker 'schudden voor gebruik' op de fles zet, weet je dat je met een speciaal product te maken hebt.

Daniel Ramos Ka Pi Rosé 2018
Deze licht geoxideerde en uiterst donkere rosé doet met momenten denken aan sherry. Een ontzettend boeiende wijn om bij gerijpte kazen te serveren.



Poderi Garona Fenrose 2021
Een rosé van voornamelijk Nebbiolo kom je niet veel tegen. Met de koelere temperaturen in Alto Piemonte kan er een sappige, fruitige en wat kruidige rosé gemaakt worden. Mooie zalmroze kleur, fruitige neus en pittige afdronk.