Dit wijnhuis specialiseert zich in Spätburgunder, een blauw ras waarmee ze van de allerbeste pinot noir-wijnen van Duitsland maken. Ook de andere druivensoorten waarop ze inzetten, geven echte pareltjes: Weissburgunder, Sauvignon Blanc, Grauburgunder en Syrah. Leuk om weten: de wijngaarden waren destijds aspergevelden, net zoals in … ‘onze’ Valke Vleug!
Wijn uit het Duitse Toscane
De Duitse Markgräfler, vlakbij de grens met Frankrijk en Zwitserland, lijkt wel de tweelingbroer van de beroemde Italiaanse streek. De meeste zonne-uren van Duitsland, glooiend landschap, en dezelfde kalkrijke bodem. Sinds 1997 verbouwt Martin Waßmer hier zijn wijnen, op een domein dat grenst aan … het wijndomein van zijn broer Fritz.
Mooi geklemd tussen de Zwitserse grens, de Rijn en de Elzas, is dit een wijnhuis dat zich specialiseert in Spätburgunder, een blauw ras met compacte tros en druiven met een dunne schil. Hiermee maken zij van de allerbeste Pinot Noir-wijnen die Duitsland te bieden heeft. Heel leuk om weten: de eigenaars zijn van oorsprong aspergeboeren en vormden hun aspergevelden destijds om tot wijngaarden. Net zoals dat in 'ons' Valke Vleug het geval is!
Zon, zon en nog eens zon
Duitsland heeft over het algemeen een koel klimaat met continentale invloeden, maar Markgräferland, veilig en warm weggestopt in het Zuid-Oosten van het land, biedt het tegenovergestelde, met overvloedig veel zon. De Rijn brengt via haar vallei warme wind met zich mee, die alleen wat worden getemperd door het noordelijk gelegend Zwarte Woud. Een regio die zich uitstekend leent voor Toscaans getinte wijnen, hoewel de makers vooral voor een Bourgondische insteek gaan.
Al twee generaties zijn we bezig met het produceren van typische Markgräflerwijn die toch een Bourgondische toets heeft. Wijnen die wij zelf lusten hebben tijd en geduld nodig, die die wij gelukkig in overvloed bezitten.
Bij het verbouwen van wijn moeten we ons laten leiden door de natuur, en daarbij zo weinig mogelijk impact uitoefenen op de omgeving.
Omwille van de klimatologische en geografische gelijkenissen met Bourgondië, wordt de wijn op het domein van Martin Waßmer volgens bijna dezelfde methode gemaakt. Ten eerste is er de hoge oppervlaktedichtheid van de wijnstokken: er staan er zo’n 10.000 à 12.000 per hectare. Toch is de opbrengst per hectare erg klein, omdat alleen de beste druiventrossen (handmatig) geplukt worden.
Eenmaal geplukt, fermenteert het sap in open vaten, zodat de wilde gisten hun werk kunnen doen. Tijdens dit proces vindt ook intensief maceratie plaats. Hierna rijpt het sap gedurende 18 maanden in houten vaten die bij de beste beste kuipers van Bourgondië worden aangekocht. In 2016 werd een nieuw pershuis met kelders in gebruik genomen, met roestvrijstalen ketels voor de jonge Gutswein, bekend om hun levendige en verfrissende karakter.
Twee broers, geen concurrenten
‘Wijn maken zit in de familie’: die uitspraak gaat wellicht bij niemand beter op dan bij de Waßmer-clan. Want niet alleen Martin, over wie het het hier hebben, heeft zijn eigen wijndomein, maar ook zijn broer Fritz. Bovendien grenzen beide domeinen aan elkaar én verbouwen ze beide (onder meer) pinot noir. Maar concurrenten? Dat zullen ze nooit worden, aangezien hun gezamenlijke liefde voor wijn te groot is.
Awards
De wijnen van Martin Waßmer scoorden flink op de Decanter World Wine Awards 2017, met platinum (de beste wijn van de show) voor de 2014 Schlatter Spätburgunder, goud voor de 2014 Markgräflerland Spätburgunder, en zilver voor de 2013 Schlatter Maltesergarten Spätburgunder. Kortom, op het wijndomein wordt niets dan kwaliteit geproduceerd.