De wijnstokken, gemiddeld 30 jaar oud, staan zodanig opgesteld dat er zoveel mogelijk licht aan de druiven kan met fenolisch rijpe druiven als resultaat. Regelmatig ploegen verzekert voldoende zuurstof én rijk biologisch leven in de bodem.
Domaine Mouton in Poncey-Givry ontstond vier generaties geleden, met het oog op rechstreekse wijnproductie voor de markt. In 1968 werd de wijngaard uitgebreid en kwam de focus ook op eigen botteling te liggen, onder meer met een witte Givry in 1975 die lovende recensies kreeg. Zo’n 20 procent van de appellaties is wit. Vroeger was dat zo’n 30 procent, maar mensen komen nu eenmaal naar Givry om rood te ontdekken. De flessen ogen modern en eigentijds, en dat is geen toeval, want de wijnen van Domaine Mouton zijn jong drinkbaar.
Een Bourgondisch wijnhuis dat behoorlijk sterk is in chardonnay en pinot noir. Wat ons aan dit domein vooral charmeerde is dat het jonge team traditionele, Bourgondische wijnbouw combineert met heel moderne vinificatietechnieken en wijntechnologie.
Givry, waar Domaine Mouton gelegen is, combineert twee factoren die samen de perfecte Vinetiq-wijn maken: oeroude kalkbodems die voor een minerale frisheid zorgen en een koel klimaat dat die frisheid alleen maar versterkt. Bourgogne is net noordelijk genoeg gelegen voor een koel en continentaal klimaat, met vrij warme zomers en koude winters. Al in het begin van de twaalfde eeuw werd hier door monniken intensief wijn verbouwd, en sommige huidige wijnhuizen gaan terug tot de zeventiende eeuw.
Wij hebben alles geprobeerd om onze wijnen zo fris mogelijk te maken. Wanneer we merkten dat iets niet werkte, waren we niet te beroerd dat op te geven en iets te nieuws te proberen.
De wijnstokken, gemiddeld 30 jaar oud, staan zodanig opgesteld dat er zoveel mogelijk licht aan de druiven kan met fenolisch rijpe druiven als resultaat. Regelmatig ploegen verzekert voldoende zuurstof én rijk biologisch leven in de bodem.
De oogst gebeurt handmatig, de vinifcatie gebeurt in thermisch gereguleerde roestvrijstalen vaten. Afhankelijk van het oogstjaar duurt de maceratie zo’n 12 tot 20 dagen. De rode wijnen van het domein rijpen gedurende 12 maanden in eikenhouten vaten, terwijl de witte wijnen tussen 8 en 12 maanden rijpen. Vervolgens vindt nog een lichte filtratie plaats waarna de fles een 100 procent natuurlijke kurk als bekroning krijgt.
De kiem van Domaine Mouton gaat terug tot Eugène Mouton. Diens zoon Charles slaagde er vervolgens in 3 hectaren wijngaard te verwerven. De volledige wijnopbrengst werd echter in bulk verkocht. In 1968 maakte zoon Gérard het wijndomein groter, om er in 1976 de allereerste eigen flessen te produceren. Vandaag verlaten er jaarlijks zo’n 60.000 flessen het domein, sinds 2002 onder het goedkeurend oog van Gérards zoon Laurent.
De wijnen van Domaine Mouton werden niet alleen door Vinetiq ontdekt. In de Guide Hachette en La Revue de Vin de France krijgen verschillende cuvées van het domein regelmatg lovende commentaren. Deze beschrijving van de premier cru Clos Charlé uit La Revue de Vin willen we je niet onthouden: “Nez de pivoine fraîche et de moka. Grasse et enveloppée, la matière possède un fond pour traverser les âges. Du potentiel. La cuvée Les Grands Prétans offre des fragrances de rose du matin. Son jus élégant a la saveur de ses tanins sucrés. (17-18/20)