Le Clos de la Meslerie 'Peter Hahn' Fascinatie voor de natuur en liefde voor het product
Domain Image

Le Clos de la Meslerie 'Peter Hahn'

Frankrijk | Loire | Vouvray
location image
Plaats 47°26'33" N 0°50'59" E
height icon
Hoogte 90m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Na jarenlang gewerkt te hebben in de wereld van consultancy, was het voor Peter Hahn tijd voor iets nieuws. In 2002 zette hij eindelijk de stap, en kocht hij Le Clos de la Meslerie in de Loirevallei in Frankrijk. Vandaag maakt Peter er heerlijke wijnen vanuit een fascinatie voor de natuur en de liefde voor het product.
Metamorfose naar bio

Wanneer Peter Hahn voor het eerst voet zette op het landgoed van le Clos de la Meslerie, bleek het een wijngaard in verval te zijn. Toen de vorige eigenaar stierf, werden de wijngaarden verhuurd aan een lokale wijnboer die zoveel mogelijk productie en opbrengst nastreefde. Om dit te doen, maakte hij gebruik van onder andere pesticiden en herbiciden, en alles wat hem een zo groot mogelijke oogst kon opbrengen. Dit stond helemaal niet in lijn met de filosofie van Peter, die besloot de grond opnieuw te doen heropleven. Hij behaalde zijn diploma in wijnbouw en oenologie en begon dan meteen aan de transformatie van Le Clos de la Meslerie naar een 100% biologisch domein.

Ode aan de natuur

Dat de transformatie van Le Clos de la Meslerie geslaagd is, mag zeker gezegd worden. De druiven worden volledig biologisch geteeld zonder gebruik van herbiciden, pesticiden en met toevoeging van louter natuurlijke compost en meststoffen. De bodem en biodiversiteit worden verrijkt door periodieke omploeging en de wildgroei van gewassen die eigen zijn aan de omgeving. Peter Hahn is er immers van overtuigd dat kwalitatieve wijn voortkomt vanuit een respect voor de natuur, iets wat we bij Vinetiq alleen maar kunnen aanmoedigen.

Ik ben er nu nog meer van overtuigd, dat er een diepe waarheid schuilt in het cliché dat goede vrienden, lekker eten en goede wijn de beste balsem voor de ziel zijn.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De taak die ik mezelf gaf, was het creëren van een domein gericht op de productie van een kleine hoeveelheid wijn van zeer hoge kwaliteit.

In de wijngaard wordt gewerkt volgens het motto van kwaliteit boven kwantiteit. De wijnranken worden het hele jaar door onderhouden met als doel minder maar betere trossen te telen. Zo worden bijvoorbeeld trossen verwijderd die ongelijk rijpen, en tijdens de oogst worden enkel de gezonde, perfect rijpe trossen geplukt.

Eenmaal in de kelder worden enkel wilde gisten gebruikt die natuurlijk op de druiven verschijnen, van commerciële gisten is geen sprake. Het doel is om het natuurlijke, pure karakter van het fruit maximaal te behouden.

Dit weerspiegelt zich ook in de minimale mechanische interventie bij het wijn maken. Zo gebruikt men bijvoorbeeld zwaartekracht om de wijn in contact te laten komen met de most.

Na de fermentatie rust de wijn nog minstens een jaar op houten vaten.

Subtiel hout

Voor de rijping op houten vaten wordt bij Le Clos de la Meslerie zelden nieuw hout gebruikt. Peter Hahn wil met het gebruik van reeds gebruikte houten vaten, de te overheersende hout-aroma's beperken. Deze kunnen immers het pure karakter en de aroma's van de druiven maskeren. Men streeft naar een subtiele houttoets die complementair is met de karakteristieken van de druiven.

Appellatie Vouvray

In Le Clos de la Meslerie, gelegen in de Vouvray appellatie van de Loire-streek, worden uitsluitend wijnen gemaakt van Chenin Blanc. Een deel hiervan is de fameuze Brut Nature, een fijne Crémant de Loire, het raspaard van Peter Hahn. Hiernaast worden ook stille Chenins gemaakt, telkens met een indrukwekkend bewaarpotentieel en erg veel karakter.

Copyright Vinetiq 2021 ©