In het enorm uitgestrekte Sud-Ouest is het kaf van het koren scheiden wat betreft wijndomeinen niet altijd evident, maar laat Domaine Clos Regain nu net dat domein zijn dat zich moeiteloos kan onderscheiden van de rest. Pierre-Yves Latrille richtte het op in de jaren 60, en decennia later na overname door Michel Boutin floreert het meer dan ooit.
Lokale triomf
Domaine Clos Regain bevindt zich in Gan, in het Zuidwesten van Frankrijk, op zo'n 60 km van de Spaanse grens. Het domein werd reeds in de jaren 60 gesticht door Pierre-Yves Latrille, en kende in 2019 een overname door de huidige eigenaar Michel Boutin. Na enkele jaren focus op de lokale markt legt het nieuwe Clos Regain de lat wat hoger, en streven ze naar een bekendheid en waardering van de Jurançon AOP ook ver buiten Frankrijk. Het domein produceert zowel droge, zoete als late harvest wijnen binnen de appellatie, gemaakt van typerende lokale druivenrassen zoals Petit Manseng en Gros Manseng.
Grootse regio
Sud-Ouest is een enorme regio die zich uitstrekt vanaf het Westen van Bordeaux tot aan de Pyreneeën. Het bestaat uit verschillende subregio's met elk hun eigen druivensoorten, klimaatinvloeden en karakteristieke wijnen. Domaine Clos Regain ligt in de subregio Pyrénées, het meest Zuidelijke gedeelte van de Sud-Ouest. De meeste wijngaarden hebben een fantastische ligging hoog op de heuvels, waar er zonlicht in overvloed is en toch voldoende fraîcheur bewaard kan blijven.
Met onze 40 hectare grond maken we jaarlijks tot wel 250 000 flessen, van wijngaarden verspreid over de mooiste heuvels van de appellatie, met een focus op lokale druivenrassen.
Elke ochtend, wanneer de koelte van de nacht plaatsmaakt voor de felle zon, is er een magisch moment waarop de perfecte balans tussen dag en nacht wordt bereikt. Dat zorgt voor een perfecte rijping.
Met de overname van Domaine Clos Regain wil Michel Boutin de Jurançon appellatie in al zijn facetten opnieuw op de kaart zetten, op een zo kwalitatief mogelijke manier.
Volgens hem moet Jurançon aan bekendheid winnen als dé regio voor de betere wijnen, zowel droog als zoet.
Alle druiven worden zonder uitzondering met de hand geoogst, en hiervoor gaat men meerdere keren de wijngaard in om elke tros op het perfecte punt van rijpheid te plukken.
Achteraf volgt er een aan elke karakteristieke wijn een typerende vinificatie, een meticuleus afgemeten proces.
Het doel is elegante wijnen produceren die toch een onmiskenbare concentratie tonen die men niet snel vergeet.
Côte des Brumes
Wat erg kenmerkend is voor het domein, is de Côte des Brumes wijn. Hiermee verwijzen ze naar de wijngaarden op de meest steile heuvels, waar in de zomer 's ochtends mistgordijnen over de wijnstokken hangen als rookpluimen. Dit is erg gunstig voor de rijping, aangezien het vocht vasthoudt en een bescherming biedt voor de felle zon.
Ode aan de (wijn)boer
Met hun 'Lait de Vigne' assortiment wil Domaine Clos Regain een ode brengen aan de boer, meer precies aan Antoine, een lokale medelandbouwer die frequent een bezoekje bracht aan het domein om met liefde de verse wijn te aanschouwen. Het gamma is een eerbetoon aan die generaties arbeiders voor wie wijn ook voeding was.