Onze wijnen - Chardonnay - Pasta
Bij het zoeken naar de beste wijn voor pasta, kijken we naar de pastasauzen. Er zijn 101 verschillende soorten sauzen, dus ook evenveel verschillende combinaties. In de meeste gevallen kan je kijken van waar in Italië de saus vandaan komt en welke wijn daar in de regio gemaakt wordt. Heel vaak past de wijn dan goed. Het gezegde luidt niet voor niets: “If it grows together, it goes together”.
- Markus Altenburger Chardonnay vom Kalk 2022 Oostenrijk|BurgenlandIn het glas een licht gouden kleur met een fijne groene schittering. Citrus en steenfruit domineren de neus met een duidelijke mineraliteit van de kalkbodem waarop de stokken geplant staan. Door deze Chardonnay wat langer op zijn lies te laten krijgt de wijn een cremeux en breed karakter. Ook de citrustoetsen en ziltige mineraliteit komen terug. Dat geeft hem een mooie textuur en spanning in de afdronk. Meer informatie >Prijs € 17,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 15,95
- Markus Altenburger 'Ried Jungenberg' Chardonnay 2018 Oostenrijk|Burgenland|Leithaberg DACWie houdt van Chardonnay gemaakt met minimale interventie, bulkend van de fraicheur en spanning is hier aan het juiste adres. De neus is precies met rijp steenfruit en limoen. In de mond valt de mineraliteit en spanning op. Het is een zinderend glas met voldoende fruitdensiteit om de zuren te counteren. Hier is een ambachtman aan het werk. Dat levert complexiteit, authenticiteit en transparantie op. Meer informatie >Prijs € 28,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 24,00
- Markus Altenburger 'Ried Jungenberg' Chardonnay 2019 Oostenrijk|Burgenland|Leithaberg DACWie houdt van Chardonnay gemaakt met minimale interventie, bulkend van de fraicheur en spanning is hier aan het juiste adres. De neus is precies met rijp steenfruit en limoen. In de mond valt de mineraliteit en spanning op. Het is een zinderend glas met voldoende fruitdensiteit om de zuren te counteren. Hier is een ambachtman aan het werk. Dat levert complexiteit, authenticiteit en transparantie op. Meer informatie >Prijs € 29,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 27,95
- Weingut Dautel Chardonnay 'Sonnenberg' S 2022 Duitsland|WürttembergWijnmaker Christian Dautel leerde deze wijnstijl bij Lafon in Meursault. Na de vatrijping gaat de wijn opnieuw enkele maanden in RVS-tanks. Hier ontstaan de gekende reductieve aroma's. Deze gaan hand in hand met het opulente fruit en de zinderende mineraliteit, Spanning en fraîcheur bieden tegenwicht aan de volle body. Een klasbak van jewelste die je best nog enkele jaren laat rusten. Meer informatie >Prijs € 32,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 29,00Binnenkort beschikbaar
- best sellerNorman Hardie Winery County Chardonnay 2020 Canada|Ontario|Niagara PeninsulaWat een mooie Chardonnay! Juist houtgebruik, fenolisch rijp fruit en vakmanschap geven deze Chardonnay zijn allure. In de neus vinden we citrus, steenfruit, toast en een tikje vanille. Het mondgevoel is luxueus met een zinderende aciditeit die het rijpe fruit recht houdt. De textuur is crémeux en de finale is lang en complex. Dit is een klassieke Chardonnay van een erg hoog niveau! Meer informatie >Prijs € 39,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 36,95
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.