Crisp white - Onze wijnen - Riesling - Oosterse keuken
Belgische wijn maakt een snelle opmars, en dat is niet meer dan terecht. Met ons Belgisch klimaat bevinden we ons net op de grens om wijn te maken, maar wie erin slaagt creëert enkele strelingen voor de tong. Met België als belangrijk cool climate land, kunnen (en willen) we bij Vinetiq zeker niet achterblijven. Hieronder vind je onze selectie van de beste Belgische wijnen.
Riesling wijn kopen? Tussen het uitgebreide cool climate wijnassortiment van Vinetiq vind je zeker en vast de beste Riesling wijnen terug. De smaak van Riesling varieert van droog tot zoet, deze wijn is verder altijd lekker verfrissend met gemiddelde tot lichte body. Kenmerkend voor Riesling zijn de uitgesproken aroma’s in je neus en glas. Al smaakt Riesling wel steeds anders, onder invloed van klimaat en bodem
Oosters eten staat gelijk aan vele uitgesproken kruiden. Hierbij laat je zware wijnen best links liggen. Zo lang het gerecht niet te pittig is, zijn witte wijnen met hogere zuren over het algemeen de beste combi’s. Ook wijnen met een aromatisch karakter kunnen de aanwezige kruidigheid zeker de baas.
- Wijndomein Gloire de Duras 'Cuvée Spéciale' Riesling 2022 België|HaspengouwDit is een Riesling naar Duits model. Hij heeft diepgang, mooie zuren en wat restzoet om het geheel in balans te krijgen. Een speelse Riesling met een licht zoete toets. Mooie aroma's van rijpe perzik en frisse limoen. Dankzij de mineraliteit en evenwichtige zuren blijft de licht zoete toets mooi op de achtergrond. Een ideale begeleider bij de Aziatische keuken. Meer informatie >Prijs € 17,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 16,95
Goud voor koud
Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koude en past zich als geenander aan aan zijn terroir. Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteenbodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten. Rode leisteen geeft de wijn dan weer extra kruidigheid en toetsen van rode vruchten. Toch zijn er een aantal kenmerken die altijd terugkomen, zoals de hoge zuurgraad in zowel droge rieslings als zoete wijnen. De druif groeit het liefst op lichte terroirs met steen-, kalk- of kleiachtige bodems. Dan sijpelen de mineralen het best door tot in het glas. Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor het fris en fruitig karakter altijd aanwezig is. De druiventrossen herken je aan korte steeltjes met kleine druiven met een dikkere schil. De goud groene druiven gedijen het best in koude klimaten, ideaal voor het wijnassortiment van Vinetiq dus. Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.
Duitse druif
Naast Chardonnay en Sauvignon Blanc is Riesling een van de meeste bekende witte wijndruiven. Velen kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel. De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert. Toch vind je ook op heel wat andere, meer onverwachte plaatsen zoals de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Oostenrijk, wijnboeren die de samenwerking met deze druif aangaan.
Wijn en spijs: food pairing
Eten bij Riesling serveren is niet zo heel moeilijk. Goede Rieslings, zoals uit dit assortiment, gaan immers samen met vele gerechten. De fraicheur en aanwezige mineralen in deze witte wijn brengen verschillende smaken mooi in balans. Gerechten met pit, zoals bijvoorbeeld vele Aziatische gerechten, smaken daarom vaak eens zo goed bij Rieslings uit allerlei regio’s. Anderzijds scoort een koud geserveerd glas van deze goudgele parel ook in combinatie met diverse hapjes en tapas.