Verfijn je keuze

Pinot Gris - Kalfsvlees

Pinot Gris is een fruitige, doorgaans witte wijn met hoger alcoholgehalte, afkomstig uit Frankrijk, maar doorgebroken in Italië onder de naam Pinot Grigio. Het land van herkomst is alles bepalend voor de vorm die deze druif aanneemt. Welke wijn uiteindelijk door je mond glijdt, zal vooral bepaald worden door de regio, het aantal zonuren dat de druif kreeg en de terroir onder de druivenstokken.
Karakter is één van de belangrijkste dingen waarop je moet letten tijdens het combineren van wijn en kalfsvlees. De lekkerste combinatie krijg je als dit overeenkomt met elkaar. Met kalfsvlees kun je veel kanten op qua bereiding. Denk maar aan een vitello tonnato, wat een licht karakter heeft, en een frisse witte wijn goed bij past. Een stoofgerecht is stevig en vraagt om een fijne rode wijn. Bij kalfsvlees kun je dan ook wit, rosé of rode wijn serveren, zolang het karakter maar overeenkomt.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  1. De Pinot Gris 'La Colline' komt van een zandrijk perceel met uitstekende afwatering, wat zorgt voor een snellere rijping. Dankzij de houtrijping krijgt deze wijn naast zijn florale en kruidige karakter ook een prachtige mineraliteit, ondersteund door subtiele toastaroma's. Het resultaat is een elegante, complexe wijn met veel diepgang en balans, waarin de invloed van het terroir duidelijk naar voren komt. Meer informatie >
    Prijs € 21,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 18,95
per pagina

Kameleon
Pinot Gris druiven bevatten van nature veel suiker en kunnen dus zeker je glas vullen met een zoete witte wijn. Of Pinot Gris zoet of droog is, is sterk afhankelijk van de regio waar de druiven rijpen. De druif is als een kameleon die zich aanpast aan zijn omgeving. De Pinot Gris uit de Elzas, waar hij vandaan komt trouwens, staat erom bekend iets zoeter te zijn met aroma’s van honing en bloemen. Toch komt hij perfect in balans dankzij een hoog zuurgehalte en een vol gevoel in de mond. De Italiaanse variant is lichter en neigt eerder richting citrusaroma’s. Vooral in Noord-Italië. Trek je naar de Verenigde Staten, dan tref je een witte wijn vol rijpe en rijke fruitaroma’s aan, versterkt door een lager zuurgehalte. Waar ter wereld je ook gaat, Pinot Gris is vrijwel overal een monocépage wijn en zal zelden gemengd worden met een andere druif, al zijn er zeker enkele exemplaren bekend hiervan, vooral onder de vorm van mousserende wijn. Een andere combinatie is de vroegere variant Pinot Beurrot, die vooral in de Bourgogne werd ingezet om wat vettigheid aan Chardonnay toe te voegen.

Kleur bekennen
Wist je trouwens dat je de klassiekers Pinot Noir en Pinot Blanc in dezelfde familiestamboom terugvindt? Een groot verschil tussen de verschillende broertjes zit in de kleur. Anthocyaan, de roze/paarse kleurstof die van nature aanwezig is en kleur geeft aan de druif is het meest actief bij Pinot Gris. Hierdoor krijgen Pinot Gris druiventrossen een uniek kleurenpalet. Je kunt in eenzelfde druiventros zowel groene, grijze als roze druiven aantreffen. Wanneer de Pinot Gris druif volledig rijp is kleurt hij vooral grijsblauw. Hierdoor duiken er ook wel eens flessen Pinot Gris rosé op, maar de meeste Pinot Gris wijnen kleuren lichtgeel.

Wijn en spijs: food pairing
Wijn is de sleutel tot succes aan tafel. Kies daarom de juiste Pinot Gris bij jouw gerecht en serveer ‘m koud (7-10 graden). De Franse variant, die net iets voller is, gaat perfect samen met romigere gerechten. De lichtere exemplaren laten zich dan weer het best tot z’n recht komen bij zomerse gerechten met vis, wit vlees, citroen en gegrilde groenten. Zet je een fris glas Pinot Gris met hoger zuurgehalte voor een pikanter gerecht, dan brengen de twee elkaar mooi in balans. Ze doen het daarnaast erg goed als aperitief. Bij je dessert opteer je best voor zoetere Pinot Gris.

Copyright Vinetiq 2021 ©