White - Pinot Gris - Witte vis
Witvissen zijn vaak magere vissen. Denk hierbij aan kabeljauw, tong of dorade. Qua smaak zijn ze licht en fris, daarom vragen ze om wijnen met meer frisse zuren zoals een Sauvignon Blanc uit Touraine of een Chardonnay zonder te veel hout. Het is belangrijk om te kijken naar hoe je een witvis bereidt. Een vis die wordt gebakken in veel boter vraagt natuurlijk om meer rondeur dan een vis die “en papillotte” klaar wordt gemaakt. In beide gevallen zijn er cool climate wijnen die matchen!
- Wijndomein Gloire de Duras 'La Colline' Pinot Gris 2022 België|HaspengouwDe Pinot Gris 'La Colline' komt van een zandrijk perceel met uitstekende afwatering, wat zorgt voor een snellere rijping. Dankzij de houtrijping krijgt deze wijn naast zijn florale en kruidige karakter ook een prachtige mineraliteit, ondersteund door subtiele toastaroma's. Het resultaat is een elegante, complexe wijn met veel diepgang en balans, waarin de invloed van het terroir duidelijk naar voren komt. Meer informatie >Prijs € 21,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 18,95
Kameleon
Pinot Gris druiven bevatten van nature veel suiker en kunnen dus zeker je glas vullen met een zoete witte wijn. Of Pinot Gris zoet of droog is, is sterk afhankelijk van de regio waar de druiven rijpen. De druif is als een kameleon die zich aanpast aan zijn omgeving. De Pinot Gris uit de Elzas, waar hij vandaan komt trouwens, staat erom bekend iets zoeter te zijn met aroma’s van honing en bloemen. Toch komt hij perfect in balans dankzij een hoog zuurgehalte en een vol gevoel in de mond. De Italiaanse variant is lichter en neigt eerder richting citrusaroma’s. Vooral in Noord-Italië. Trek je naar de Verenigde Staten, dan tref je een witte wijn vol rijpe en rijke fruitaroma’s aan, versterkt door een lager zuurgehalte. Waar ter wereld je ook gaat, Pinot Gris is vrijwel overal een monocépage wijn en zal zelden gemengd worden met een andere druif, al zijn er zeker enkele exemplaren bekend hiervan, vooral onder de vorm van mousserende wijn. Een andere combinatie is de vroegere variant Pinot Beurrot, die vooral in de Bourgogne werd ingezet om wat vettigheid aan Chardonnay toe te voegen.
Kleur bekennen
Wist je trouwens dat je de klassiekers Pinot Noir en Pinot Blanc in dezelfde familiestamboom terugvindt? Een groot verschil tussen de verschillende broertjes zit in de kleur. Anthocyaan, de roze/paarse kleurstof die van nature aanwezig is en kleur geeft aan de druif is het meest actief bij Pinot Gris. Hierdoor krijgen Pinot Gris druiventrossen een uniek kleurenpalet. Je kunt in eenzelfde druiventros zowel groene, grijze als roze druiven aantreffen. Wanneer de Pinot Gris druif volledig rijp is kleurt hij vooral grijsblauw. Hierdoor duiken er ook wel eens flessen Pinot Gris rosé op, maar de meeste Pinot Gris wijnen kleuren lichtgeel.
Wijn en spijs: food pairing
Wijn is de sleutel tot succes aan tafel. Kies daarom de juiste Pinot Gris bij jouw gerecht en serveer ‘m koud (7-10 graden). De Franse variant, die net iets voller is, gaat perfect samen met romigere gerechten. De lichtere exemplaren laten zich dan weer het best tot z’n recht komen bij zomerse gerechten met vis, wit vlees, citroen en gegrilde groenten. Zet je een fris glas Pinot Gris met hoger zuurgehalte voor een pikanter gerecht, dan brengen de twee elkaar mooi in balans. Ze doen het daarnaast erg goed als aperitief. Bij je dessert opteer je best voor zoetere Pinot Gris.