Pinot Gris - Oosterse keuken
Oosters eten staat gelijk aan vele uitgesproken kruiden. Hierbij laat je zware wijnen best links liggen. Zo lang het gerecht niet te pittig is, zijn witte wijnen met hogere zuren over het algemeen de beste combi’s. Ook wijnen met een aromatisch karakter kunnen de aanwezige kruidigheid zeker de baas.
- ZILVER BBW23Wijndomein Gloire de Duras Pinot Gris 2022 België|HaspengouwWe ontdekken aroma's van rijpe perzik en abrikoos aangevuld met een delicate kruidigheid. Het rijke en dense fruit wordt in balans gehouden door ragfijne zuren. De druiven werden niet te rijp geoogst. Zo bleven de zuren lekker knapperig, hetgeen niet altijd een evidentie is bij deze variëteit. De zandrijke bodems van Haspengouw blijken uiterst geschikt voor deze druifsoort. Meer informatie >Prijs € 16,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 15,95Niet meer in voorraad
- GOUD BBW23Wijndomein Gloire de Duras Pinot Gris Barrique 2023 België|Haspengouw
Deze expressieve en elegante Pinot Gris wordt opgevoed op houten barriques. Die geven hem een complex boeket van kamille, rijp fruit, hazelnoot en een lichte toast. In de mond bekoort dit exotisch raspaard door zijn lengte, complexiteit en diepgang. Plezier in het glas en tegelijk erg dankbaar als begeleider van exotisch-getinte en Aziatische gerechten.
Meer informatie >Prijs € 19,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 18,95Niet meer in voorraad
Kameleon
Pinot Gris druiven bevatten van nature veel suiker en kunnen dus zeker je glas vullen met een zoete witte wijn. Of Pinot Gris zoet of droog is, is sterk afhankelijk van de regio waar de druiven rijpen. De druif is als een kameleon die zich aanpast aan zijn omgeving. De Pinot Gris uit de Elzas, waar hij vandaan komt trouwens, staat erom bekend iets zoeter te zijn met aroma’s van honing en bloemen. Toch komt hij perfect in balans dankzij een hoog zuurgehalte en een vol gevoel in de mond. De Italiaanse variant is lichter en neigt eerder richting citrusaroma’s. Vooral in Noord-Italië. Trek je naar de Verenigde Staten, dan tref je een witte wijn vol rijpe en rijke fruitaroma’s aan, versterkt door een lager zuurgehalte. Waar ter wereld je ook gaat, Pinot Gris is vrijwel overal een monocépage wijn en zal zelden gemengd worden met een andere druif, al zijn er zeker enkele exemplaren bekend hiervan, vooral onder de vorm van mousserende wijn. Een andere combinatie is de vroegere variant Pinot Beurrot, die vooral in de Bourgogne werd ingezet om wat vettigheid aan Chardonnay toe te voegen.
Kleur bekennen
Wist je trouwens dat je de klassiekers Pinot Noir en Pinot Blanc in dezelfde familiestamboom terugvindt? Een groot verschil tussen de verschillende broertjes zit in de kleur. Anthocyaan, de roze/paarse kleurstof die van nature aanwezig is en kleur geeft aan de druif is het meest actief bij Pinot Gris. Hierdoor krijgen Pinot Gris druiventrossen een uniek kleurenpalet. Je kunt in eenzelfde druiventros zowel groene, grijze als roze druiven aantreffen. Wanneer de Pinot Gris druif volledig rijp is kleurt hij vooral grijsblauw. Hierdoor duiken er ook wel eens flessen Pinot Gris rosé op, maar de meeste Pinot Gris wijnen kleuren lichtgeel.
Wijn en spijs: food pairing
Wijn is de sleutel tot succes aan tafel. Kies daarom de juiste Pinot Gris bij jouw gerecht en serveer ‘m koud (7-10 graden). De Franse variant, die net iets voller is, gaat perfect samen met romigere gerechten. De lichtere exemplaren laten zich dan weer het best tot z’n recht komen bij zomerse gerechten met vis, wit vlees, citroen en gegrilde groenten. Zet je een fris glas Pinot Gris met hoger zuurgehalte voor een pikanter gerecht, dan brengen de twee elkaar mooi in balans. Ze doen het daarnaast erg goed als aperitief. Bij je dessert opteer je best voor zoetere Pinot Gris.