Onze wijnen - Pinot Noir - Apero
Wijndomein Valke Vleug is de wijn(t)huis van Vinetiq. Vinetiq Members krijgen steeds voorrang op onze exclusieve Valke Vleug cuvées. De Pinot Auxerrois-Chardonnay 2020 is vanaf nu beschikbaar, en de Pinot Auxerrois ‘acacia’ 2020 is reeds te bestellen met verwachte levering vanaf april 2022. Wil je ook pre-acces tot deze wijnen, activeer dan nu jouw gratis Vinetiq Membership.
Graag een lichte en toegankelijke wijn, die tegelijk zorgt voor een ware smaakexplosie van knapperig rood fruit? Dan is Pinot Noir echt een aanrader. Aroma’s van rood fruit vullen niet alleen je glas, maar prikkelen ook de tong, met voldoende zuurtjes. Een heerlijk glas van deze fruitige wijn glijdt naar binnen met haar lichte body en laag tanninegehalte.
- members onlyWijndomein Valke Vleug Brut 2020 België|Scheldeland
In de tweede mousserende wijn van Valke Vleug werden enkele percenten Pinot Noir en Meunier toegevoegd om de basiswijn een stevigere ruggengraat te geven. Een lange periode sur lattes en een lage dosage van slechts 2g/l zorgen voor een gastronomische en vineuze bubbel. De mondvullende mousse is erg fijn en de dosage is mooi geïntegreerd. in de neus vinden we brioche en amandel die mooi combineert met citrus en rijpe appel. Het mondgevoel is elegant en de lange finale bulkt van fraîcheur. Met slechts 2.200 flessen is de oplage erg beperkt.
Meer informatie >Prijs € 29,95 Member prijs € 29,95
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.