Sparkling - Sparkling - Pinot Meunier
Wijndomein Valke Vleug is de wijn(t)huis van Vinetiq. Vinetiq Members krijgen steeds voorrang op onze exclusieve Valke Vleug cuvées. De Pinot Auxerrois-Chardonnay 2020 is vanaf nu beschikbaar, en de Pinot Auxerrois ‘acacia’ 2020 is reeds te bestellen met verwachte levering vanaf april 2022. Wil je ook pre-acces tot deze wijnen, activeer dan nu jouw gratis Vinetiq Membership.
Champagne, Crèmeux, schuimwijn, Crémant, Cava, Prosecco,... Mousserende wijnen komen van overal en onder verschillende namen. Maar een ding is zeker: die bruisende bubbels, het gas dat uit de fles ontsnapt wanneer je ‘m opent en die parelende belletjes op de tong komen altijd terug. Er bestaat zowel witte, rosé als rode mousserende wijn. Al is een mousserende rode wijn iets uitzonderlijker.
- members onlyWijndomein Valke Vleug Brut 2020 België|Scheldeland
In de tweede mousserende wijn van Valke Vleug werden enkele percenten Pinot Noir en Meunier toegevoegd om de basiswijn een stevigere ruggengraat te geven. Een lange periode sur lattes en een lage dosage van slechts 2g/l zorgen voor een gastronomische en vineuze bubbel. De mondvullende mousse is erg fijn en de dosage is mooi geïntegreerd. in de neus vinden we brioche en amandel die mooi combineert met citrus en rijpe appel. Het mondgevoel is elegant en de lange finale bulkt van fraîcheur. Met slechts 2.200 flessen is de oplage erg beperkt.
Meer informatie >Prijs € 29,95 Member prijs € 29,95
Mousserende wijn kopen?
Goed nieuws. De beste mousserende wijn vind je voornamelijk in cool climate gebieden. Heel toevallig is Vinetiq de specialist in cool climate wijnen. Een alom gekende combinatie om een heerlijk glas wijn met bubbels te bekomen is het duo van Chardonnay en Pinot Gris. We bewandelen daarnaast graag ook nieuwe paden, dus je vindt bij Vinetiq ook heel wat mousserende wijnen van andere druivensoorten zoals Gamay, Pinot Blanc of Riesling. Maar wat zorgt er nu precies voor dat die parelende bubbels in jouw sprankelend glas belanden? Tijdens het eerste deel van het proces wordt mousserende wijn gemaakt volgens dezelfde werkwijze als stille wijn. Net zoals voor witte wijnen plukt ook hier de wijnmaker de druiven, perst hij ze en voegt gist toe voor het fermentatieproces. De suiker uit het druivensap zet zich om in onder andere alcohol en koolzuurgas. De zo ontstane wijn gaat in flessen, maar krijgt er nog een beetje wijn met gist en suiker bij. In de fles ontstaat op die manier een tweede gisting. Omdat de fles afgesloten is, meestal met een kroonkurk, kan het koolzuurgas niet meer weg. Wanneer je de fles dan kraakt, krijg je een mousse van fijne belletjes.
Vuurwerk in je fles
Naast de bekende Champagne, Prosecco en Cava bestaan er heel wat andere, vaak onbekendere, vormen van mousserende wijn. Mousserende wijnen worden overal ter wereld gemaakt. De regio bepaalt hierbij de naamgeving. Zo mag mousserende wijn uit de Champagnestreek krijgt de benaming Champagne dragen. Maar je vindt zeker ook in andere gebieden Franse mousserende wijn (linken) terug, zoals bijvoorbeeld Crémant. Daarnaast leent België zich ook erg goed voor mousserende wijn. In ons aanbod vind je verder nog Duitse en Nederlandse mousserende wijnen. Eens een stapje buiten de bekende wereld zetten? Probeer dan zeker een mousserende wijn uit het Verenigd Koninkrijk.