Sparkling - Chardonnay - Vette vis
Belgische wijn maakt een snelle opmars, en dat is niet meer dan terecht. Met ons Belgisch klimaat bevinden we ons net op de grens om wijn te maken, maar wie erin slaagt creëert enkele strelingen voor de tong. Met België als belangrijk cool climate land, kunnen (en willen) we bij Vinetiq zeker niet achterblijven. Hieronder vind je onze selectie van de beste Belgische wijnen.
Een goede Chardonnay wijn kopen? Dan ga je ongetwijfeld overdonderd worden door de talrijke opties. Chardonnay is een droge, witte wijn die je in elk bekend wijnland ter wereld zal terugvinden, maar zijn roots liggen in de Franse Bourgogne. Hoewel de chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is, is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl.
Vette vis heeft een voller mondgevoel, denk maar aan zalm, makreel of paling. Daarom passen hier wijnen bij die voller zijn met zachte zuren. Je kan denken aan een mooie Chenin Blanc uit de Loire en Chardonnay uit Bourgogne maar vergeet de verfijnde Rieslings uit Duitsland niet! Zelfs elegante, lichte of soepele rode wijnen passen bij vettere vissoorten. Let hierbij wel op dat je niet kiest voor een wijn met te veel tannine, viseiwit versterkt namelijk het wrange mondgevoel van tannine.
- BRONS BBW23Domaine du Chant d'Éole 'Blanc de Blancs' Brut NV België|WalloniëKosten noch moeite werden gespaard om top mousseux te maken: de perfecte kalkhoudende bodem, een zuidhelling en het beste vinificatiemateriaal. Dat zorgt voor vuurwerk in de fles. In de neus brioche, citrus en nootjes. In de mond een heerlijke, fijne mousse, de dosage die samen met het fruit voor de breedte zorgt en een zinderende finale vol fraîcheur en spanning. Winnaar van talrijke internationale medailles. Meer informatie >Prijs € 29,95 Member prijs Bespaar € 4,00 € 25,95Binnenkort weer beschikbaar
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.