White - Pinot Blanc - Gegrilde vis
Belgische wijn maakt een snelle opmars, en dat is niet meer dan terecht. Met ons Belgisch klimaat bevinden we ons net op de grens om wijn te maken, maar wie erin slaagt creëert enkele strelingen voor de tong. Met België als belangrijk cool climate land, kunnen (en willen) we bij Vinetiq zeker niet achterblijven. Hieronder vind je onze selectie van de beste Belgische wijnen.
Sappig steenfruit, exotische toetsen en bloemige geuren, heerlijk een Pinot Blanc. Afhankelijk van de regio kun je ook de smaak van groene appel of limoen terugvinden in een glas Pinot Blanc. Pinot Blanc wijn smaakt vaak wat voller, soms een beetje romig en toch in balans dankzij een fris zuurtje. Dens, fruitig en expressief. De beste Pinot Blanc wijnen vind je zeker en vast terug in ons assortiment. We nemen je er graag doorheen. Welke wijn kies jij?
De vuistregel dat bij vis alleen maar witte wijn hoort, gooien we overboord bij gegrilde vissen. Gegrilde vissen kunnen fantastisch gecombineerd worden met soepele rode wijnen zonder te veel tannine, zoals een Gamay. Toch liever een witte wijn? Kies dan voor een volle witte of een rijke stijl rosé. Wil je het echt spannend maken, ga voor orange wine! De ietwat bittere afdronk kan een extra boost geven aan de grill smaak.
- members onlyPinot Auxerrois 'Acacia Unfiltered' 2022 België|Scheldeland
Minimale interventie met maximale output. In de neus vinden we lentebloesem, citrus en een lichte kruidigheid. De aanzet in de mond is rond en sappig met milde zuren en een delicate molligheid. Rijp fruit en een mooi geïntegreerde dosis hout eindigen met een fijne afdronk. Karaktervol drinkplezier bij slechts 11,5% alcohol!
Meer informatie >Prijs € 27,95 Member prijs Bespaar € 5,00 € 22,95
Pinot Blanc, Weissburgunder of Pinot Bianco?
Oerdruif Pinot staat mee aan de basis van de wijnwereld zoals we ze vandaag de dag kennen. Aan dit druivenras hebben we heel wat kwaliteitsrassen als Chardonnay en Cabarnet Sauvignon te danken. Na eeuwenlange vegetatieve reproductie bestaan er intussen meer dan 1.000 klonen van de Pinot druif. Pinot Noir en Pinot Gris hebben bijvoorbeeld gelijkaardig DNA als hun witte broertje, maar zijn gewoon andere kleurmutaties. Niet alleen heeft Pinot Blanc heel wat familie, de druif krijgt ook heel wat verschillende namen. In Duitstalige gebieden kun je hem terugvinden als Weissburgunder, of te wel Witte Bourgogne. Het verrast dan waarschijnlijk ook niet dat de oorsprong van deze druif in de Bourgogne ligt. Trek je meer naar het zuiden, richting Champagne, dan draagt hij de naam Blanc Vrai. Nog zuidelijker, in Italië, kennen ze hem beter als Pinot Bianco. Toch hoef je niet altijd ver te gaan, want ook een Belgische Pinot Blanc kan smaken. Op ons eigen wijndomein, Valke Vleug, gaan we graag aan de slag met deze druif, in combinatie met familieleden Pinot Gris en Pinot Auxerrois.
Is Pinot Blanc droog of zoet?
Pinot Blanc is een witte wijn die zowel droog als zoet kan zijn. Daarnaast kan dat met of zonder bubbels. De druif mag verwerkt worden in Champagne. Dat doen wijnmakers dan ook regelmatig, en meestal in combinatie met Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De Pinot Blanc druif stelt zich graag flexibel op. In verschillende regio’s draagt de wijn net iets andere smaken en geuren. In Frankrijk groeien de druivenstokken voornamelijk in de Elzas. Pinot Blanc uit deze regio vult de neus met aroma’s van steenfruit en vult de mond met een romigere smaak. Afhankelijk van zijn herkomst vertoont Pinot Blanc vaak heel wat gelijkenissen met Chardonnay. In Italië wordt het net iets spannender met wat frisse zuren op de tong.
Wijn en spijs: food pairing
Een echte Pinot Blanc is een dankbare wijn in je keuken. Door zijn redelijk klassieke smaak, smaakt Pinot Blanc bij vele gerechten. Vooral combinaties met vis, gevogelte en zachte kazen doen het goed. Maar ook gerechten met asperges en eitjes helemaal tot hun recht bij een glas Pinot Blanc. Al meteen indruk maken bij de entree van je gasten? Dan pronkt een mousserende Pinot Blanc graag bij het aperitief. Een coupe champagne of schuimwijn van Pinot Blanc klinken namelijk nog beter bij een tapasplankje.