Verfijn je keuze

Cabernet Franc - Harde en gerijpte kazen

De blauwe wijndruif Cabarnet Franc laat zich kenmerken door een heerlijk dansende lichtheid op de tong, een kruidige toets en verleidende aroma’s van rood fruit, uitgebalanceerd met de sterk aanwezige tannines en zuren. In ons assortiment vind je vooral rode en roséwijnen terug van deze druif uit Frankrijk, maar ook Canada en Oostenrijk waagden zich met succes aan het temmen van dit ras.
Om niet in de val te lopen bij het kiezen van een wijn bij kaas zijn er twee regels die je na kunt gaan: Hoe harder de kaas, hoe meer tannine de wijn mag hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad mag er in de wijn terugkomen. In het geval van rijpe, harde kazen zijn vooral rode of zoete wijnen een goede match. De rode wijn mag zelfs wat power hebben. Ga je liever voor een zoete wijn? Dan mag de wijn echt wel suikers hebben, die balanceren de rijpe smaak van de kaas zeer goed.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  1. End of Year Sale
    Stratus Vineyards Icewine Red 2018 Canada|Ontario|Niagara Peninsula
    Een rode ijswijn kom je niet veel tegen. Laat staan van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Maar wat een ontdekking. Dit is hemelse zoete wijn die door het wijnmaakprocédé uniek is in zijn soort. Op slechts enkele plaatsen in de wereld is dit mogelijk. Rijpe rode bessen in de neus, mooire zuurtjes die de zoetheid in toom houden en een zinderende afdronk! Meer informatie >
    Prijs € 29,95 Member prijs Bespaar € 7,00 € 22,95
per pagina

Bouchet, Bouchy of Breton?
De Cabarnet Franc druif verovert het Baskenland, maar gaat niet heel ver daarbuiten. Niet omwille van zijn smaak van Cabarnet Franc, want die is ongetwijfeld subliem. Doorheen de verschillende regio’s in Frankrijk draagt de Cabarnet Franc een eigen naam. In de Bordeaux is dat Bouchet, in Madiran vind je hem dan weer onder Bouchy en in de Loire kom je Cabarnet Franc tegen onder de term Breton. Hoe jouw Cabarnet Franc smaakt is sterk afhankelijk van de terroir waarop de druivenstokken bloeien en groeien. Zanderige bodems creëren aromatische en lichtere wijnen, zwaardere bodems vertonen dan weer eerder kenmerken van Cabarnet Sauvignon. Maar ook het klimaat speelt een grote rol in de aroma’s die je waarneemt in je glas. Zo herken je in Cabarnet Franc wijnen uit koelere klimaten vooral tonen van zure kersen en geroosterde paprika’s. In warme regio’s daarentegen verrast deze wijn met aroma’s van rijpe aardbeien en zwarte bramen. Om het sap van deze druif om te toveren in een heerlijk glas zachte, rode wijn, rijpt hij het liefst op hout.

Cabarnet Franc vs Cabarnet Sauvignon
Als vader van de twee populaire rode wijndruiven Merlot en Cabarnet Sauvignon zet dit druivenras zijn stempel op de volledige wijnwereld. Hoewel Cabarnet Franc geteeld op zanderige bodems veel gelijkenissen vertoont met Cabarnet Sauvignon, kun je toch heel wat subtiele, maar aanwezige verschillen opmerken. De schil van Cab Franc is dikker dan die van Cabarnet Sauvignon, waardoor de wijnen stevigere tannines bevatten. Verder kan de Cabernet Franc met zijn korte rijpingscyclus net iets beter gedijen in koudere klimaten. Daarom planten wijnboeren in noordelijkere gebieden van bijvoorbeeld de Bordeaux deze druif. Hij zorgt als het ware voor net iets meer zekerheid dan zijn nakomelingen Merlot en Cabarnet Sauvignon. De Loire wordt dan weer volledig beheerst door deze druif.

Wijn en spijs: food pairing
Als er een wijn is die echt heerlijk scoort bij verschillende wijn- en spijscombinaties dan is het wel de Cabarnet Franc. Hij is niet voor niets een van de gastronomische favorieten. Gebraden kip, varkensvlees, gegrild rundsvlees, eend, lamsvlees en kalf kunnen eigenlijk allemaal perfect bij een goed glas Cab Franc. Maar zelfs kazen en gerechten met tomaten raden we sterk aan. Wat je ook maakt, zorg voor verse kruiden in je foodpairing echt naar een hoger niveau te tillen.

Copyright Vinetiq 2021 ©