Chardonnay
- sabatoNorman Hardie Winery 'Calcaire' 2022 Canada|Ontario|Niagara PeninsulaDeze atypische blend van Chardonnay, Pinot Gris en Riesling komt van de kalkgronden in Ontario, Canada. Hij heeft een erg levendige neus met veel citrus en limoen. De mineraliteit brengt fraîcheur en is de ruggengraat van deze wijn. Het verfrissend mondgevoel met sappig fruit geeft heel wat drinkplezier zonder eentonig te worden. Daar zorgt deze complexe maar gebalanceerde blend voor. Meer informatie >Prijs € 19,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 17,95
- Norman Hardie Winery John Bil 'Cuvée' 2021 Canada|Ontario|Niagara PeninsulaJohn Bil was een van de beste vrienden van Norman Hardie en gepassioneerd door ‘seafood’. Deze cuvée is een eerbetoon aan hem. Zachte aroma’s van witte bloemen, witte perzik en pomelo. In de mond aangename zuren met een mooie rondheid. In lijn met John's grote liefde voor de oceaan is deze jaargang 2021 knisperend fris en een uitstekende combinatie met schelpdieren. Meer informatie >Prijs € 26,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 23,00
- best sellerNorman Hardie Winery County Chardonnay 2020 Canada|Ontario|Niagara PeninsulaWat een mooie Chardonnay! Juist houtgebruik, fenolisch rijp fruit en vakmanschap geven deze Chardonnay zijn allure. In de neus vinden we citrus, steenfruit, toast en een tikje vanille. Het mondgevoel is luxueus met een zinderende aciditeit die het rijpe fruit recht houdt. De textuur is crémeux en de finale is lang en complex. Dit is een klassieke Chardonnay van een erg hoog niveau! Meer informatie >Prijs € 39,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 36,95
- Norman Hardie Winery 'Cuvée des Amis' Chardonnay 2020 Canada|Ontario|Niagara PeninsulaZelden worden we nog helemaal omver geblazen. En wij zijn niet alleen. Sommeliers en wijnexperten zijn het erover eens, dit is hemels! Super reductieve neus met citrus, gebakken appel, toast en lucifers. Het mondgevoel is superstrak maar blijft veleiden. De zinderende zuren dragen de wijn naar zijn eindeloze finale. Sluit je ogen en denk aan Coche-Dury! Meer informatie >Prijs € 62,00 Member prijs Bespaar € 5,00 € 57,00Niet meer in voorraad
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.