Crisp white - Onze wijnen - Pinot Noir - Geitenkaas
De smaak van geitenkaas is een tikkeltje zuur. Kies hierbij voor een wijn met frisheid, zeker als de geitenkaas koud geserveerd wordt. Wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Riesling of zelfs Furmint kunnen op die manier de kaas makkelijk aan. Er zijn ook mooie recepten met warme geitenkaas. Omdat er dan meer nootachtige smaken in de kaas naar boven komen, is een pairing met een lichte en frisse rode wijn ook zeker een optie.
- Domaine Entre-Deux-Monts 'Quatre Cépages' 2023 België|HeuvellandDit is een variant op de Pinot Blend. De kleur is lichtgeel, helder en briljant. In de neus is de wijn zuiver en elegant met aroma's van peer, abrikoos, perzik en gele bloemen. Het mondgevoel zit goed met sappig fruit en fijne zuren. De afdronk is mooi in balans met de nodige fruitdensiteit en lengte. Een echte charmeur met zowel rondeur als fraîcheur. Meer informatie >Prijs € 15,25 Member prijs Bespaar € 1,00 € 14,25
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.