Onze wijnen - Chardonnay - Vette vis
Vette vis heeft een voller mondgevoel, denk maar aan zalm, makreel of paling. Daarom passen hier wijnen bij die voller zijn met zachte zuren. Je kan denken aan een mooie Chenin Blanc uit de Loire en Chardonnay uit Bourgogne maar vergeet de verfijnde Rieslings uit Duitsland niet! Zelfs elegante, lichte of soepele rode wijnen passen bij vettere vissoorten. Let hierbij wel op dat je niet kiest voor een wijn met te veel tannine, viseiwit versterkt namelijk het wrange mondgevoel van tannine.
- newWeingut Heinemann 'Alte Reben' Chardonnay 2023 Duitsland|BadenEen supergeconcentreerde Chardonnay, waarbij de zeer oude wijnstokken een groot bouquet aan aroma's opleveren. Complexe geuren van gele peer, ananas, walnoot, limoen en subtiel hout. De wijn is romig en heeft een lichte body met een mooie onderliggende zuurgraad. De romige smaak, die afkomstig is van wekelijkse battonage, maakt deze Chardonnay compleet. Meer informatie >Prijs € 23,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 21,95
- newWeingut Heinemann 'Scherzinger' Chardonnay 2022 Duitsland|BadenStralend goudgeel met een subtiele groene toets. Deze wijn heeft een volle, gelaagde structuur en belooft een mooie verdere ontwikkeling. De neus verrast met exotische geuren van agave en banaan, verfijnd door brioche, delicate gisttonen en een hint van bourbon-vanille. Een frisse mineraliteit zorgt voor extra finesse en ondersteunt het complexe geheel. Meer informatie >Prijs € 32,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 30,00
- newWeingut Heinemann 'Scherzinger Batzenberg' Chardonnay 2022 Duitsland|BadenDeze Chardonnay biedt een onmiskenbaar aroma-bouquet. Je proeft een complexe mix van gele peer, ananas, walnoot, limoen en een subtiele houttoets. De wijn heeft een romige textuur met een lichte volheid, prachtig in balans met een verfijnde zuurstructuur. Een delicate gisttoets, ontstaan door wekelijkse batonnage, maakt deze Chardonnay helemaal af. Een waar genot voor de zintuigen! Meer informatie >Prijs € 52,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 50,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.