White - Onze Magnums - Pinot Blanc - Biologisch - Geitenkaas
De smaak van geitenkaas is een tikkeltje zuur. Kies hierbij voor een wijn met frisheid, zeker als de geitenkaas koud geserveerd wordt. Wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Riesling of zelfs Furmint kunnen op die manier de kaas makkelijk aan. Er zijn ook mooie recepten met warme geitenkaas. Omdat er dan meer nootachtige smaken in de kaas naar boven komen, is een pairing met een lichte en frisse rode wijn ook zeker een optie.
- Wat een leuke blend uit de mooie Pfalz regio. De Weissburgunder (Pinot Blanc) zorgt voor zacht fruit van appels en peer. De Chardonnay vult aan met wat citrusfruit en een exotische toets. In de afdronk zorgt de Chardonnay voor body en geeft de nodige structuur aan de wijn. De zeer specifieke bodem geeft de wijn een loepzuiver karakter. Speels en sappig, puur drinkplezier! Meer informatie >Prijs € 30,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 26,00
Pinot Blanc, Weissburgunder of Pinot Bianco?
Oerdruif Pinot staat mee aan de basis van de wijnwereld zoals we ze vandaag de dag kennen. Aan dit druivenras hebben we heel wat kwaliteitsrassen als Chardonnay en Cabarnet Sauvignon te danken. Na eeuwenlange vegetatieve reproductie bestaan er intussen meer dan 1.000 klonen van de Pinot druif. Pinot Noir en Pinot Gris hebben bijvoorbeeld gelijkaardig DNA als hun witte broertje, maar zijn gewoon andere kleurmutaties. Niet alleen heeft Pinot Blanc heel wat familie, de druif krijgt ook heel wat verschillende namen. In Duitstalige gebieden kun je hem terugvinden als Weissburgunder, of te wel Witte Bourgogne. Het verrast dan waarschijnlijk ook niet dat de oorsprong van deze druif in de Bourgogne ligt. Trek je meer naar het zuiden, richting Champagne, dan draagt hij de naam Blanc Vrai. Nog zuidelijker, in Italië, kennen ze hem beter als Pinot Bianco. Toch hoef je niet altijd ver te gaan, want ook een Belgische Pinot Blanc kan smaken. Op ons eigen wijndomein, Valke Vleug, gaan we graag aan de slag met deze druif, in combinatie met familieleden Pinot Gris en Pinot Auxerrois.
Is Pinot Blanc droog of zoet?
Pinot Blanc is een witte wijn die zowel droog als zoet kan zijn. Daarnaast kan dat met of zonder bubbels. De druif mag verwerkt worden in Champagne. Dat doen wijnmakers dan ook regelmatig, en meestal in combinatie met Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De Pinot Blanc druif stelt zich graag flexibel op. In verschillende regio’s draagt de wijn net iets andere smaken en geuren. In Frankrijk groeien de druivenstokken voornamelijk in de Elzas. Pinot Blanc uit deze regio vult de neus met aroma’s van steenfruit en vult de mond met een romigere smaak. Afhankelijk van zijn herkomst vertoont Pinot Blanc vaak heel wat gelijkenissen met Chardonnay. In Italië wordt het net iets spannender met wat frisse zuren op de tong.
Wijn en spijs: food pairing
Een echte Pinot Blanc is een dankbare wijn in je keuken. Door zijn redelijk klassieke smaak, smaakt Pinot Blanc bij vele gerechten. Vooral combinaties met vis, gevogelte en zachte kazen doen het goed. Maar ook gerechten met asperges en eitjes helemaal tot hun recht bij een glas Pinot Blanc. Al meteen indruk maken bij de entree van je gasten? Dan pronkt een mousserende Pinot Blanc graag bij het aperitief. Een coupe champagne of schuimwijn van Pinot Blanc klinken namelijk nog beter bij een tapasplankje.