Zoete Wijn - Onze wijnen - Riesling - Biologisch - Harde en gerijpte kazen
Om niet in de val te lopen bij het kiezen van een wijn bij kaas zijn er twee regels die je na kunt gaan: Hoe harder de kaas, hoe meer tannine de wijn mag hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad mag er in de wijn terugkomen. In het geval van rijpe, harde kazen zijn vooral rode of zoete wijnen een goede match. De rode wijn mag zelfs wat power hebben. Ga je liever voor een zoete wijn? Dan mag de wijn echt wel suikers hebben, die balanceren de rijpe smaak van de kaas zeer goed.
- Clemens Busch Marienburg Riesling Auslese 2018 Duitsland|MoezelHalfdroge wijnen kunnen geweldig zijn als de wijnmaker de spanning tussen zuur en zoet onder de knie heeft. En rara, dat is hier helemaal het geval. Hij bevat prachtige aroma's van honing, nectarine, limoen en zelfs mango. Deze worden perfect aangevuld met minerale toetsen van natte steen en jawel, petroleum. Een nagenoeg perfect gebalanceerde wijn met een enorm bewaarpotentieel. Meer informatie >Prijs € 34,95 Member prijs Bespaar € 5,00 € 29,95
- Clemens Busch Marienburg 'Falkenlay' Beerenauslese DEMI 2018 Duitsland|MoezelEen beerenauslese van de hoogste kwaliteit zoals je ze nergens ter wereld vindt. De revival van de Moezel vieren we met dit edelzoet dat ten dienste staat van de aciditeit. Daardoor voelt deze sipper nooit te zoet aan. Power en complexiteit, lengte en spanning maar ook lichtvoetigheid en balans. Deze wijn heeft het allemaal. Deze zoethouder leg je best weg voor onvergetelijke avonden! Meer informatie >Prijs € 79,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 75,00
Goud voor koud
Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koude en past zich als geenander aan aan zijn terroir. Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteenbodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten. Rode leisteen geeft de wijn dan weer extra kruidigheid en toetsen van rode vruchten. Toch zijn er een aantal kenmerken die altijd terugkomen, zoals de hoge zuurgraad in zowel droge rieslings als zoete wijnen. De druif groeit het liefst op lichte terroirs met steen-, kalk- of kleiachtige bodems. Dan sijpelen de mineralen het best door tot in het glas. Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor het fris en fruitig karakter altijd aanwezig is. De druiventrossen herken je aan korte steeltjes met kleine druiven met een dikkere schil. De goud groene druiven gedijen het best in koude klimaten, ideaal voor het wijnassortiment van Vinetiq dus. Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.
Duitse druif
Naast Chardonnay en Sauvignon Blanc is Riesling een van de meeste bekende witte wijndruiven. Velen kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel. De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert. Toch vind je ook op heel wat andere, meer onverwachte plaatsen zoals de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Oostenrijk, wijnboeren die de samenwerking met deze druif aangaan.
Wijn en spijs: food pairing
Eten bij Riesling serveren is niet zo heel moeilijk. Goede Rieslings, zoals uit dit assortiment, gaan immers samen met vele gerechten. De fraicheur en aanwezige mineralen in deze witte wijn brengen verschillende smaken mooi in balans. Gerechten met pit, zoals bijvoorbeeld vele Aziatische gerechten, smaken daarom vaak eens zo goed bij Rieslings uit allerlei regio’s. Anderzijds scoort een koud geserveerd glas van deze goudgele parel ook in combinatie met diverse hapjes en tapas.