Onze wijnen - Pinot Noir - Schelp- en schaaldieren
De heerlijke ziltige smaak van oesters of zoetige indruk van kreeft verdienen mooie, minerale wijnen. De eerste wijnen waar vaak aan gedacht worden zijn Chablis, Champagne of Muscadet, maar er zijn zoveel meer opties. Zeker als we cool climate denken! Zo mogen we ook de Belgische toppers niet vergeten. De heerlijke frisheid en fijne minerale ondertoon van witte Belgische wijnen, proeven alsof ze gemaakt zijn om te combineren met schelp- en schaaldieren.
- Champagne Marie Demets 'Tradition' Brut NV Frankrijk|Champagne|Côte des BarMet veel plezier verwelkomen we dit nieuw champagnehuis uit Côtes des Bar, de meest zuidelijke champagne regio. Deze grenst aan het Noorden van Bourgogne en dan denken we uiteraard aan Pinot Noir! Deze champagne is een Blanc de Noirs op zijn best! Crispy rood fruit in de neus met een lichte hint van toast. Boordevol fraÎcheur in de mond en een knappe structuur in de afdronk. En wat een mooi en subtiel label! Meer informatie >Prijs € 35,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 32,00
- Champagne Monmarthe 'Secret de Famille' Premier Cru Brut NV Frankrijk|ChampagneDeze Champagne opent met verfijnde aroma's van rijpe appel, perzik en witte bloemen, gevolgd door brioche en geroosterde amandelen. In de mond biedt hij een perfecte balans tussen frisheid en rijke smaken, met groene appel, citrus en een hint van hazelnoot. De mousse is zijdezacht en de afdronk lang, met een aanhoudende mineraliteit en notige tonen, ideaal als aperitief of bij lichte gerechten. Meer informatie >Prijs € 36,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 33,00Niet meer in voorraad
- newChampagne Éric Taillet 'Egali 'T' Brut NV Frankrijk|ChampagneLichtgeel en kristalhelder, met intense bubbels die meteen energie brengen. In de neus komen tonen van peer en perzik naar voren, vergezeld door frisse hints van munt en groene thee, die overgaan in de warme geur van geroosterd brood. In de smaak is de wijn fris en levendig, met rijpe citrusvruchten die het dynamische karakter benadrukken. Meer informatie >Prijs € 36,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 34,00
- Champagne Monmarthe 'Privilège' Premier Cru Brut NV Frankrijk|ChampagneDe Champagne Monmarthe 'Privilège' schittert met een goudgele kleur en fijne bubbels. De neus onthult witte bloemen, citrus, rijpe appel en subtiele brioche- en amandeltonen. In de mond biedt hij een perfecte balans tussen frisse citrus, perzik en romige brioche. De lange, minerale afdronk met notige accenten maakt het een verfijnde champagne, ideaal als aperitief of bij luxe gerechten. Meer informatie >Prijs € 39,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 36,00
- Champagne Henri Giraud Hommage au Pinot Noir 'Blanc de Noirs' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze nieuwe cuvée is een eerbetoon aan de koning van Äy, de Pinot Noir. De vinificatie op Argonne hout en de lange sur lattes periode geven deze Champagne de schouders én inhoud om mee te spelen in de Champions League. De neus is aromatisch met gedroogd fruit, honingtoetsen, gedroogde kruiden en geroosterde hazelnoten. Dat wordt in de mond verdergezet met wat extra rijp rood fruit. Het mondgevoel is luxueus! Meer informatie >Prijs € 90,00 Member prijs Bespaar € 10,00 € 80,00Binnenkort beschikbaar
- Champagne Henri Giraud Perpetual Reserve 'Cuvée PR 19-90' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze Champagne schittert met een gouden tint en fijne, aanhoudende bubbels. Het aroma biedt een complexe mix van gebakken appels, rijpe peren, brioche en amandelen, met subtiele hints van honing en witte truffel. De smaak is verfijnd en rijk met een levendige frisheid. De afdronk is lang en elegant, met een verleidelijke ziltigheid. Een meesterlijke Champagne, perfect voor bijzondere momenten. Meer informatie >Prijs € 195,00 Member prijs Bespaar € 15,00 € 180,00
- Champagne Henri Giraud Argonne 2015 Millésimé 'Grand Cru' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze exclusieve cuvée van Henri Giraud ziet er niet alleen luxueus uit, hij maakt het ook helemaal waar in het glas. De aroma's van toast en fijne brioche zijn betoverend. De explosie van bubbels en de textuur zijn zijdezacht. Kortom, niets dan lof voor deze parel die het allemaal heeft! Meer informatie >Prijs € 570,00 Member prijs Bespaar € 55,00 € 515,00Niet meer in voorraad
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.