Chardonnay
- Domaine Mouton Givry Blanc 2021 Frankrijk|Bourgogne|GivryDit is een zuivere witte Givry uit de Côte Chalonnaise. Laurent Mouton stelt een cuvée samen die bulkt van het drinkplezier. Mooi rijp fruit in de neus met limoen, appel, peer en een exotische toets. In de mond vinden we mooie zuurtjes die het sappige fruit ondersteunen. Die combinatie maakt de wijn fris en mineraal. Mooie afdronk met focus op fruitigheid. Meer informatie >Prijs € 34,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 32,00
- Domaine Mouton Givry Blanc 'Cuvée Excellence' 2021 Frankrijk|Bourgogne|GivryDit is een serieuze Chardonnay uit de Côte Chalonnaise. De neus verraadt meteen zijn ambitie: dens wit en geel steenfruit, toast en geroosterde noten. Het rijk mondgevoel wordt ondersteund door voldoende zuren die spanning brengen in de wijn. De romige lange afdronk ontgoochelt niet. Hier zet Laurent Mouton een mooi alternatief neer voor de meer bekende Chassagnes en Meursaults. Een absolute aanrader. Meer informatie >Prijs € 36,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 33,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.