Pinot Noir - Zachte kazen
Bij zachte kazen passen een heleboel wijnen. Afhankelijk van welke soort zachte kaas je kiest, kan je gaan voor wit, rood of zoet. Een frisse kaas kan veel beter een fruitige Grüner Veltliner of Riesling hebben dan kazen met een uitgesproken smaak zoals Camembert. Deze is mooier te combineren met een lichtere rode wijn als Spätburgunder, maar ook een Ratafia is absoluut de moeite waar om eens uit te proberen!
- Domaine Charton Mercurey Vieilles Vignes 2021 Frankrijk|Bourgogne|MercureyEen wijn die pure vreugde uitstraalt, boordevol fruitige smaken zoals zwarte bessen, zure kersen en frambozen. In de mond is de wijn soepel en charmant, met delicate tannines die de afdronk elegant ondersteunen en de wijn zijn karakter en authenticiteit verlenen. Perfect voor een gezellige avond of bij een lichte maaltijd, deze wijn nodigt uit tot genieten. Meer informatie >Prijs € 42,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 38,00
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.