Onze Magnums - Pinot Noir - Vette vis
Vette vis heeft een voller mondgevoel, denk maar aan zalm, makreel of paling. Daarom passen hier wijnen bij die voller zijn met zachte zuren. Je kan denken aan een mooie Chenin Blanc uit de Loire en Chardonnay uit Bourgogne maar vergeet de verfijnde Rieslings uit Duitsland niet! Zelfs elegante, lichte of soepele rode wijnen passen bij vettere vissoorten. Let hierbij wel op dat je niet kiest voor een wijn met te veel tannine, viseiwit versterkt namelijk het wrange mondgevoel van tannine.
- Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut MAGNUM NV Frankrijk|Champagne|AÿEen huis herken je aan zijn basiscuvée. Is die goed dan kan je op je beide oren slapen. En deze instapper van Giraud is een echt raspaard. Vakmanschap aan het werk! In de neus een combinatie van knapperig fruit met limoen, peer en steenfruit en biscuit, toast en brioche. De mousse is fijn en het mondgevoel is sappig maar ook breed en lang. Meer informatie >Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 15,00 € 110,00
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.