Sparkling - Pinot Noir - Schelp- en schaaldieren
De heerlijke ziltige smaak van oesters of zoetige indruk van kreeft verdienen mooie, minerale wijnen. De eerste wijnen waar vaak aan gedacht worden zijn Chablis, Champagne of Muscadet, maar er zijn zoveel meer opties. Zeker als we cool climate denken! Zo mogen we ook de Belgische toppers niet vergeten. De heerlijke frisheid en fijne minerale ondertoon van witte Belgische wijnen, proeven alsof ze gemaakt zijn om te combineren met schelp- en schaaldieren.
- Champagne Henri Giraud Hommage au Pinot Noir 'Blanc de Noirs' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze nieuwe cuvée is een eerbetoon aan de koning van Äy, de Pinot Noir. De vinificatie op Argonne hout en de lange sur lattes periode geven deze Champagne de schouders én inhoud om mee te spelen in de Champions League. De neus is aromatisch met gedroogd fruit, honingtoetsen, gedroogde kruiden en geroosterde hazelnoten. Dat wordt in de mond verdergezet met wat extra rijp rood fruit. Het mondgevoel is luxueus! Meer informatie >Prijs € 90,00 Member prijs Bespaar € 10,00 € 80,00Binnenkort beschikbaar
- half bottleChampagne Henri Giraud MV2017 Millésimé 'Grand Cru' DEMI NV Frankrijk|Champagne|AÿChampagne kan groots zijn! Deze Multi Vintage haalt zijn kracht uit krokant 2017 Pinot Noir fruit. De neus is intens met tijm, rijpe peer en gedroogde bloemen gecomplementeerd met een vleugje peper en cacao. De opvoeding in barriques en de lange sur lattes periode zorgen voor aroma’s van toast en brioche. Het mondgevoel is luxueus. Dens fruit, zinderende spanning, lengte, complexiteit. Hij heeft het allemaal! Meer informatie >Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 13,00 € 112,00
- Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut MAGNUM NV Frankrijk|Champagne|AÿEen huis herken je aan zijn basiscuvée. Is die goed dan kan je op je beide oren slapen. En deze instapper van Giraud is een echt raspaard. Vakmanschap aan het werk! In de neus een combinatie van knapperig fruit met limoen, peer en steenfruit en biscuit, toast en brioche. De mousse is fijn en het mondgevoel is sappig maar ook breed en lang. Meer informatie >Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 15,00 € 110,00
- Champagne Henri Giraud Hommage au Pinot Noir 'Blanc de Noirs' MAGNUM NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze nieuwe cuvée is een eerbetoon aan de koning van Äy, de Pinot Noir. De vinificatie op Argonne hout en de lange sur lattes periode geven deze Champagne de schouders én inhoud om mee te spelen in de Champions League. De neus is aromatisch met gedroogd fruit, honingtoetsen, gedroogde kruiden en geroosterde hazelnoten. Dat wordt in de mond verdergezet met wat extra rijp rood fruit. Het mondgevoel is luxueus! Meer informatie >Prijs € 195,00 Member prijs Bespaar € 25,00 € 170,00
- Champagne Henri Giraud Perpetual Reserve 'Cuvée PR 19-90' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze Champagne schittert met een gouden tint en fijne, aanhoudende bubbels. Het aroma biedt een complexe mix van gebakken appels, rijpe peren, brioche en amandelen, met subtiele hints van honing en witte truffel. De smaak is verfijnd en rijk met een levendige frisheid. De afdronk is lang en elegant, met een verleidelijke ziltigheid. Een meesterlijke Champagne, perfect voor bijzondere momenten. Meer informatie >Prijs € 195,00 Member prijs Bespaar € 15,00 € 180,00
- Champagne Henri Giraud Argonne 2015 Millésimé 'Grand Cru' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze exclusieve cuvée van Henri Giraud ziet er niet alleen luxueus uit, hij maakt het ook helemaal waar in het glas. De aroma's van toast en fijne brioche zijn betoverend. De explosie van bubbels en de textuur zijn zijdezacht. Kortom, niets dan lof voor deze parel die het allemaal heeft! Meer informatie >Prijs € 570,00 Member prijs Bespaar € 55,00 € 515,00Niet meer in voorraad
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.