Sparkling - Demi - Pinot Noir
- Champagne Marie Demets 'Tradition' Brut HALF NV Frankrijk|Champagne|Côte des BarMet veel plezier verwelkomen we dit nieuw champagnehuis uit Côtes des Bar, de meest zuidelijke champagne regio. Deze grenst aan het Noorden van Bourgogne en dan denken we uiteraard aan Pinot Noir! Deze champagne is een Blanc de Noirs op zijn best! Crispy rood fruit in de neus met een lichte hint van toast. Boordevol fraÎcheur in de mond en een knappe structuur in de afdronk. En wat een mooi en subtiel label! Meer informatie >Prijs € 20,95 Member prijs Bespaar € 1,50 € 19,45
- Champagne AR Lenoble Brut Intense 'MAG19' DEMI NV Frankrijk|ChampagneDeze frivole Brut Intense is een echte crowd-pleaser die heel wat plezier in het glas brengt. Hij moet het hebben van een delicate balans tussen rijp fruit, romigheid en aciditeit. Die balans is het handelsmerk van AR Lenoble. De sur lattes gebeurt in Magnums om de fraîcheur te behouden. Toetsen van peer, witte bloemen, brioche, gember en hazelnootjes. Een heel licht oxidatief kantje geeft hem nog meer klasse. Meer informatie >Prijs € 24,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 22,95
- half bottleChampagne Henri Giraud MV2017 Millésimé 'Grand Cru' DEMI NV Frankrijk|Champagne|AÿChampagne kan groots zijn! Deze Multi Vintage haalt zijn kracht uit krokant 2017 Pinot Noir fruit. De neus is intens met tijm, rijpe peer en gedroogde bloemen gecomplementeerd met een vleugje peper en cacao. De opvoeding in barriques en de lange sur lattes periode zorgen voor aroma’s van toast en brioche. Het mondgevoel is luxueus. Dens fruit, zinderende spanning, lengte, complexiteit. Hij heeft het allemaal! Meer informatie >Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 13,00 € 112,00
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.