Sparkling - Chardonnay - Cool - Maritiem - Schelp- en schaaldieren
De heerlijke ziltige smaak van oesters of zoetige indruk van kreeft verdienen mooie, minerale wijnen. De eerste wijnen waar vaak aan gedacht worden zijn Chablis, Champagne of Muscadet, maar er zijn zoveel meer opties. Zeker als we cool climate denken! Zo mogen we ook de Belgische toppers niet vergeten. De heerlijke frisheid en fijne minerale ondertoon van witte Belgische wijnen, proeven alsof ze gemaakt zijn om te combineren met schelp- en schaaldieren.
- Champagne Monmarthe 'Secret de Famille' Premier Cru Brut NV Frankrijk|ChampagneDeze Champagne opent met verfijnde aroma's van rijpe appel, perzik en witte bloemen, gevolgd door brioche en geroosterde amandelen. In de mond biedt hij een perfecte balans tussen frisheid en rijke smaken, met groene appel, citrus en een hint van hazelnoot. De mousse is zijdezacht en de afdronk lang, met een aanhoudende mineraliteit en notige tonen, ideaal als aperitief of bij lichte gerechten. Meer informatie >Prijs € 36,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 33,00
- newChampagne Éric Taillet 'Egali 'T' Brut NV Frankrijk|ChampagneLichtgeel en kristalhelder, met intense bubbels die meteen energie brengen. In de neus komen tonen van peer en perzik naar voren, vergezeld door frisse hints van munt en groene thee, die overgaan in de warme geur van geroosterd brood. In de smaak is de wijn fris en levendig, met rijpe citrusvruchten die het dynamische karakter benadrukken. Meer informatie >Prijs € 36,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 34,00
- Champagne Monmarthe 'Privilège' Premier Cru Brut NV Frankrijk|ChampagneDe Champagne Monmarthe 'Privilège' schittert met een goudgele kleur en fijne bubbels. De neus onthult witte bloemen, citrus, rijpe appel en subtiele brioche- en amandeltonen. In de mond biedt hij een perfecte balans tussen frisse citrus, perzik en romige brioche. De lange, minerale afdronk met notige accenten maakt het een verfijnde champagne, ideaal als aperitief of bij luxe gerechten. Meer informatie >Prijs € 39,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 36,00
- half bottleChampagne Henri Giraud MV2017 Millésimé 'Grand Cru' DEMI NV Frankrijk|Champagne|AÿChampagne kan groots zijn! Deze Multi Vintage haalt zijn kracht uit krokant 2017 Pinot Noir fruit. De neus is intens met tijm, rijpe peer en gedroogde bloemen gecomplementeerd met een vleugje peper en cacao. De opvoeding in barriques en de lange sur lattes periode zorgen voor aroma’s van toast en brioche. Het mondgevoel is luxueus. Dens fruit, zinderende spanning, lengte, complexiteit. Hij heeft het allemaal! Meer informatie >Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 13,00 € 112,00
- Champagne Henri Giraud Perpetual Reserve 'Cuvée PR 19-90' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze Champagne schittert met een gouden tint en fijne, aanhoudende bubbels. Het aroma biedt een complexe mix van gebakken appels, rijpe peren, brioche en amandelen, met subtiele hints van honing en witte truffel. De smaak is verfijnd en rijk met een levendige frisheid. De afdronk is lang en elegant, met een verleidelijke ziltigheid. Een meesterlijke Champagne, perfect voor bijzondere momenten. Meer informatie >Prijs € 195,00 Member prijs Bespaar € 15,00 € 180,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.