Crisp white - Onze wijnen - Chardonnay - Witte vis
Witvissen zijn vaak magere vissen. Denk hierbij aan kabeljauw, tong of dorade. Qua smaak zijn ze licht en fris, daarom vragen ze om wijnen met meer frisse zuren zoals een Sauvignon Blanc uit Touraine of een Chardonnay zonder te veel hout. Het is belangrijk om te kijken naar hoe je een witvis bereidt. Een vis die wordt gebakken in veel boter vraagt natuurlijk om meer rondeur dan een vis die “en papillotte” klaar wordt gemaakt. In beide gevallen zijn er cool climate wijnen die matchen!
- Domaine de la Métairie d'Alon 'Le Village' Chardonnay 2022 Frankrijk|Languedoc-Roussillon|Pays d'OcEen "Bourgondische" Chardonnay uit het zuiden. Daar houden wij wel van. De hogere gebieden aan de voet van de Pyreneën zijn perfect om gebalanceerde, levendige wijnen te maken. in de neus vinden we steenfruit, limoen, bloesems en hazelnoot. In de mond dens fruit, sappige zuurtjes en een fabuleuze lengte. Kortom, een topwijn uit een minder voor de hand liggende streek maar wat zijn we blij met deze ontdekking! Meer informatie >Prijs € 18,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 17,95Niet meer in voorraad
- Domaine Gautheron Chablis 'Vieilles Vignes' 2022 Frankrijk|Bourgogne|ChablisDeze Chablis 'Vieilles Vignes' wordt, zoals zijn naam doet vermoeden, gemaakt met fruit van zeer oude stokken die hun voedingsstoffen zeer diep in de bodem gaan halen. Dit geeft de wijn een opvallend ziltig karakter. Licht florale toetsen, citrus en steenfruit in de neus. De aanzet is heerlijk fris in de mond, gevolgd door subtiel fruit. De afdronk is lang en complex. Meer informatie >Prijs € 24,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 22,95
- Domaine Mouton Givry Blanc 2021 Frankrijk|Bourgogne|GivryDit is een zuivere witte Givry uit de Côte Chalonnaise. Laurent Mouton stelt een cuvée samen die bulkt van het drinkplezier. Mooi rijp fruit in de neus met limoen, appel, peer en een exotische toets. In de mond vinden we mooie zuurtjes die het sappige fruit ondersteunen. Die combinatie maakt de wijn fris en mineraal. Mooie afdronk met focus op fruitigheid. Meer informatie >Prijs € 34,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 32,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.