Fruity red - Cabernet Franc - Pasta
Bij het zoeken naar de beste wijn voor pasta, kijken we naar de pastasauzen. Er zijn 101 verschillende soorten sauzen, dus ook evenveel verschillende combinaties. In de meeste gevallen kan je kijken van waar in Italië de saus vandaan komt en welke wijn daar in de regio gemaakt wordt. Heel vaak past de wijn dan goed. Het gezegde luidt niet voor niets: “If it grows together, it goes together”.
- Domaine de la Butte 'Le Pied de La Butte' 2022 Frankrijk|Loire|BourgueilVeel frivool fruit en plezier in het glas! Dat brengt deze rijpe Cabernet Franc uit de Bourgeuil. Hier geen duffe, stroeve wijn. Krokant rood en zwart klein fruit zoals zwarte kersen en veenbessen maar ook die typische paprikageur. In de mond heel veel fraîcheur en een lichtvoetigheid die aantrekt met rode bessen en kruidigheid. Zachte tannines en de typische kruidigheid maken deze wijn af. Meer informatie >Prijs € 21,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 19,95
Bouchet, Bouchy of Breton?
De Cabarnet Franc druif verovert het Baskenland, maar gaat niet heel ver daarbuiten. Niet omwille van zijn smaak van Cabarnet Franc, want die is ongetwijfeld subliem. Doorheen de verschillende regio’s in Frankrijk draagt de Cabarnet Franc een eigen naam. In de Bordeaux is dat Bouchet, in Madiran vind je hem dan weer onder Bouchy en in de Loire kom je Cabarnet Franc tegen onder de term Breton. Hoe jouw Cabarnet Franc smaakt is sterk afhankelijk van de terroir waarop de druivenstokken bloeien en groeien. Zanderige bodems creëren aromatische en lichtere wijnen, zwaardere bodems vertonen dan weer eerder kenmerken van Cabarnet Sauvignon. Maar ook het klimaat speelt een grote rol in de aroma’s die je waarneemt in je glas. Zo herken je in Cabarnet Franc wijnen uit koelere klimaten vooral tonen van zure kersen en geroosterde paprika’s. In warme regio’s daarentegen verrast deze wijn met aroma’s van rijpe aardbeien en zwarte bramen. Om het sap van deze druif om te toveren in een heerlijk glas zachte, rode wijn, rijpt hij het liefst op hout.
Cabarnet Franc vs Cabarnet Sauvignon
Als vader van de twee populaire rode wijndruiven Merlot en Cabarnet Sauvignon zet dit druivenras zijn stempel op de volledige wijnwereld. Hoewel Cabarnet Franc geteeld op zanderige bodems veel gelijkenissen vertoont met Cabarnet Sauvignon, kun je toch heel wat subtiele, maar aanwezige verschillen opmerken. De schil van Cab Franc is dikker dan die van Cabarnet Sauvignon, waardoor de wijnen stevigere tannines bevatten. Verder kan de Cabernet Franc met zijn korte rijpingscyclus net iets beter gedijen in koudere klimaten. Daarom planten wijnboeren in noordelijkere gebieden van bijvoorbeeld de Bordeaux deze druif. Hij zorgt als het ware voor net iets meer zekerheid dan zijn nakomelingen Merlot en Cabarnet Sauvignon. De Loire wordt dan weer volledig beheerst door deze druif.
Wijn en spijs: food pairing
Als er een wijn is die echt heerlijk scoort bij verschillende wijn- en spijscombinaties dan is het wel de Cabarnet Franc. Hij is niet voor niets een van de gastronomische favorieten. Gebraden kip, varkensvlees, gegrild rundsvlees, eend, lamsvlees en kalf kunnen eigenlijk allemaal perfect bij een goed glas Cab Franc. Maar zelfs kazen en gerechten met tomaten raden we sterk aan. Wat je ook maakt, zorg voor verse kruiden in je foodpairing echt naar een hoger niveau te tillen.