Pinot Noir - Wild
Wild kan je in twee groepen verdelen: klein en groot wild. Onder klein wild vallen bijvoorbeeld fazant en wilde eend. Deze wildgerechten kunnen perfect gecombineerd worden met elegante witte of lichte rode wijnen. Onder het grote wild vallen hert, ree en zwijn. Deze gerechten doen het fantastisch samen met stevig en smaakvol rood. Er is een leidraad om het makkelijker te maken: rode wijn past goed bij rood wild zoals hert en eend. Witte wijn past beter bij wit wild zoals konijn en fazant.
- Domaine La Villaudière 'Silex' Sancerre Rouge 2020 Frankrijk|Loire|SancerreDeze wijn ademt aroma's uit van zonnig, zelfs jamachtig fruit zoals aardbei, braam en aalbes. De fijne houttonen zijn veelbelovend. Gul en rijp rood fruit in de mond, met een stevige body en soepele tannines. De discrete houtsmaken mengen zich mooi met het fruit en de ondersteunende zuren. Dit is gewoon genieten van een goed glas pinot noir. Tegen een houten plankje charcuterie erbij, zeggen we geen nee! Meer informatie >Prijs € 25,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 23,95
- Domaine La Villaudière 'Héritage' Sancerre Rouge 2020 Frankrijk|Loire|SancerreEen rode Sancerre mét body en elegante zuren, zo hoort het! Verleidelijke neus van rood fruit, wilde kruiden en subtiele houttonen. In de mond rijk met een volle smaak en weerspiegelt volledig de intense aroma’s. Zijdezachte tannines met een pittige afdronk. Serveer hierbij geroosterd lam of een wildgerecht en je maakt meteen veel vrienden. Cheers! Meer informatie >Prijs € 28,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 26,95
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.