Fruity red - Pinot Noir - Biodynamisch - Wild
Wild kan je in twee groepen verdelen: klein en groot wild. Onder klein wild vallen bijvoorbeeld fazant en wilde eend. Deze wildgerechten kunnen perfect gecombineerd worden met elegante witte of lichte rode wijnen. Onder het grote wild vallen hert, ree en zwijn. Deze gerechten doen het fantastisch samen met stevig en smaakvol rood. Er is een leidraad om het makkelijker te maken: rode wijn past goed bij rood wild zoals hert en eend. Witte wijn past beter bij wit wild zoals konijn en fazant.
- Domaine Amélie & Charles Sparr 'Jardin d'Eden' Pinot Noir 2018 Frankrijk|ElzasPinots uit de Elzas kunnen flauw zijn. Maar daar doet Charles niet aan mee. Dit is een serieuze Pinot Noir die inzet op drinkplezier, elegantie én complexiteit. Geen alledaagse combinatie maar daardoor verveelt hij niet. In de neus vinden we frivole aroma's van klein rood fruit, in de mond krokant fruit en zachte tannines. De spanning tussen het zuurtje, het fruit en de zachte tannines en laat je tong dansen. Meer informatie >Prijs € 25,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 22,95
- Kaufmann Rheingau Pinot Noir 2020 Duitsland|RheingauKaufmann is een nieuwe ster aan de Duitse hemel en zet in op precieze wijnen. De Rheingau is niet zo bekend om zijn Pinot Noir, tenzij die uit Assmannshousen, maar Urban is ervan overtuigd dat Pinot Noir uitermate geschikt is. En dat bewijst hij ook in het glas. Erg sappig rood fruit in de mond, fijne tannines en verfrissende zuren zorgen voor een gebalanceerde wijn die nooit verveelt. Wat een lekker glas. Meer informatie >Prijs € 31,95 Member prijs Bespaar € 3,95 € 28,00
- knack weekendWeingut Sturm 'Reserve für H.' Pinot Noir 2018 Duitsland|MittelrheinDit raspaardje is Martin's meesterwerk dat uitblinkt in finesse dankzij aroma's van sappige kersen, bramen en edele houttoetsen. Naast een zijdezacht mondgevoel en een mooie gelaagdheid in smaken met veel kersenfruit, braampjes en kruidigheid zorgt de uitgesproken mineraliteit voor extra complexiteit. Ragfijne zuurtjes, licht-korrelige elegante tannines en een charmante lange afdronk… pure klasse. Meer informatie >Prijs € 35,00 Member prijs Bespaar € 2,50 € 32,50
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.