Sparkling - Chardonnay - Schelp- en schaaldieren
Een goede Chardonnay wijn kopen? Dan ga je ongetwijfeld overdonderd worden door de talrijke opties. Chardonnay is een droge, witte wijn die je in elk bekend wijnland ter wereld zal terugvinden, maar zijn roots liggen in de Franse Bourgogne. Hoewel de chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is, is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl.
De heerlijke ziltige smaak van oesters of zoetige indruk van kreeft verdienen mooie, minerale wijnen. De eerste wijnen waar vaak aan gedacht worden zijn Chablis, Champagne of Muscadet, maar er zijn zoveel meer opties. Zeker als we cool climate denken! Zo mogen we ook de Belgische toppers niet vergeten. De heerlijke frisheid en fijne minerale ondertoon van witte Belgische wijnen, proeven alsof ze gemaakt zijn om te combineren met schelp- en schaaldieren.
- Champagne Henri Giraud Argonne 2015 Millésimé 'Grand Cru' NV Frankrijk|Champagne|AÿDeze exclusieve cuvée van Henri Giraud ziet er niet alleen luxueus uit, hij maakt het ook helemaal waar in het glas. De aroma's van toast en fijne brioche zijn betoverend. De explosie van bubbels en de textuur zijn zijdezacht. Kortom, niets dan lof voor deze parel die het allemaal heeft! Meer informatie >Prijs € 570,00 Member prijs Bespaar € 55,00 € 515,00Niet meer in voorraad
Mousserende wijn kopen?
Goed nieuws. De beste mousserende wijn vind je voornamelijk in cool climate gebieden. Heel toevallig is Vinetiq de specialist in cool climate wijnen. Een alom gekende combinatie om een heerlijk glas wijn met bubbels te bekomen is het duo van Chardonnay en Pinot Gris. We bewandelen daarnaast graag ook nieuwe paden, dus je vindt bij Vinetiq ook heel wat mousserende wijnen van andere druivensoorten zoals Gamay, Pinot Blanc of Riesling. Maar wat zorgt er nu precies voor dat die parelende bubbels in jouw sprankelend glas belanden? Tijdens het eerste deel van het proces wordt mousserende wijn gemaakt volgens dezelfde werkwijze als stille wijn. Net zoals voor witte wijnen plukt ook hier de wijnmaker de druiven, perst hij ze en voegt gist toe voor het fermentatieproces. De suiker uit het druivensap zet zich om in onder andere alcohol en koolzuurgas. De zo ontstane wijn gaat in flessen, maar krijgt er nog een beetje wijn met gist en suiker bij. In de fles ontstaat op die manier een tweede gisting. Omdat de fles afgesloten is, meestal met een kroonkurk, kan het koolzuurgas niet meer weg. Wanneer je de fles dan kraakt, krijg je een mousse van fijne belletjes.
Vuurwerk in je fles
Naast de bekende Champagne, Prosecco en Cava bestaan er heel wat andere, vaak onbekendere, vormen van mousserende wijn. Mousserende wijnen worden overal ter wereld gemaakt. De regio bepaalt hierbij de naamgeving. Zo mag mousserende wijn uit de Champagnestreek krijgt de benaming Champagne dragen. Maar je vindt zeker ook in andere gebieden Franse mousserende wijn (linken) terug, zoals bijvoorbeeld Crémant. Daarnaast leent België zich ook erg goed voor mousserende wijn. In ons aanbod vind je verder nog Duitse en Nederlandse mousserende wijnen. Eens een stapje buiten de bekende wereld zetten? Probeer dan zeker een mousserende wijn uit het Verenigd Koninkrijk.