Onze wijnen - Chardonnay
- Domein Holset 'Raarberg' Chardonnay Extra Brut 2021 Nederland|LimburgEen blanc de blancs met lage dosage, zo hebben we het graag! In de neus aroma’s van citrus, brioche, en een subtiele houttoets. De zachte persing van hele trossen zorgt voor de fruitige aroma’s en een zuivere smaak met veel structuur. Ook in de mond is een lichte houttoets afgewisseld met strakke fijne zuren. Vol, zacht en lekker droog, wat een klasse! Meer informatie >Prijs € 27,50 Member prijs Bespaar € 2,00 € 25,50
- Domein Holset 'Raarberg' Extra Brut 2021 Nederland|LimburgDe Raarberg Cuvée is grotendeels vergist op inox, voor een fruitige boventoon in de neus zoals citrus, rood fruit met een hint van brioche. Vol en zacht van smaak met frisse zuren en een zeer subtiele houttoets in de finish. 60% Chardonnay wordt aangevuld met pinot noir wat voor extra body zorgt. Dit is een knappe extra brut met gastronomische allures. Meer informatie >Prijs € 27,50 Member prijs Bespaar € 2,00 € 25,50Niet meer in voorraad
- Domein Holset 'Classic' Brut 2020 Nederland|LimburgDit is een ‘all-time favourite’ bij domein Holset. Aroma’s van rijp geel fruit, rood bosfruit en cederhout nemen de overhand met een hint van brioche. De Classic wordt gemaakt volgens de traditionele methode met een zeer verfijnde mousse. In de mond is hij levendig en mooi uitgebalanceerd met verfrissende zuren en een stevige en volle droge afdronk. Knallen maar! Meer informatie >Prijs € 35,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 32,00
- Domein Holset 'Dame' Reserve Brut NV Nederland|LimburgDe Dame Reserve is een ware complexe schuimwijn met rijke geuren van bloesem, perzik, mango en een toets vanille. Een zachte persing van de hele trossen zorgt voor een zuivere verfijnde smaak met veel structuur. Met een dosage van 6g/l ontwikkelt deze blanc de blancs zicht tot een volle krachtige mousserende wijn met ragfijne zuren. Heerlijk! Meer informatie >Prijs € 37,50 Member prijs Bespaar € 3,00 € 34,50Niet meer in voorraad
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.