Rode Wijn - Fruity red - Onze wijnen - Pinot Noir - Kwartel
Het gehele zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland kan cool climate genoemd worden, maar dé regio’s bij uitstek zijn Marlborough en Central Otago. Het land zette eigenhandig de wijnwereld op z’n kop toen het de Europese markt wist te bekoren met hun grassige en veelal naar passievrucht geurende Sauvignon Blancs. Ook de meer noordelijke gelegen regio’s van Central Otago zorgen voor Pinot Noir van wereldniveau, en zelfs Syrah.
Graag een lichte en toegankelijke wijn, die tegelijk zorgt voor een ware smaakexplosie van knapperig rood fruit? Dan is Pinot Noir echt een aanrader. Aroma’s van rood fruit vullen niet alleen je glas, maar prikkelen ook de tong, met voldoende zuurtjes. Een heerlijk glas van deze fruitige wijn glijdt naar binnen met haar lichte body en laag tanninegehalte.
Kwartel heeft een zachte milde smaak, zeer delicaat. Dit soort gevogelte heeft een wijn nodig die de delicate smaak niet overruled, zoals een soepele witte wijn. De witte wijn mag niet te aromatisch zijn, maar net zo elegant als de smaak van kwartel zelf. Ook een soepele rosé of rode wijn passen hier goed bij. Bij rode wijnen is het wel belangrijk dat er niet te veel tannines te proeven zijn. Een zachte Pinot Noir of Gamay kan hier een goede keuze zijn.
- Grava Pinot Noir 2017 Nieuw-Zeeland|MartinboroughHier is een kiwi wijnmaker met europese ervaring aan het werk. Een ragfijne en precieze Pinot Noir. De wijn combineert rijp rood fruit met gedroogde kruiden en de geur van rode bloesems. Het houtgebruik staat hier ten dienste van het fruit en werd mooi verwoven met een mooie tanninestructuur tot gevolg. In de finale een dense afdronk ondersteund door fraîcheur. Meer informatie >Prijs € 21,00 Member prijs Bespaar € 5,05 € 15,95
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.