Sauvignon Blanc - Vette vis
Interessant intense aroma’s en verassend verfrissend, een Sauvignon Blanc verraadt zichzelf met geuren en smaken. Sauvignon Blanc is een levendige, droge witte wijn met een gemiddelde body en hogere zuurgraad, die prikkelt vanuit je glas tot op de tong. Aroma’s van groene appel, citrusvruchten gaan het huwelijk aan met de plantaardige tonen van asperge en groene paprika.
Vette vis heeft een voller mondgevoel, denk maar aan zalm, makreel of paling. Daarom passen hier wijnen bij die voller zijn met zachte zuren. Je kan denken aan een mooie Chenin Blanc uit de Loire en Chardonnay uit Bourgogne maar vergeet de verfijnde Rieslings uit Duitsland niet! Zelfs elegante, lichte of soepele rode wijnen passen bij vettere vissoorten. Let hierbij wel op dat je niet kiest voor een wijn met te veel tannine, viseiwit versterkt namelijk het wrange mondgevoel van tannine.
- Markus Altenburger 'Weiss' 2022 Oostenrijk|Burgenland|Leithaberg DACEen experimentele blend die bulkt van het karakter en finesse. Altenburger focust altijd op pure en correcte wijnen en ook hier is alles ondanks de brede waaier aan variëteiten en technieken een homogene en uiterst gebalanceerde wijn. Rijp en zwoel fruit, hopen spanning en een volle body met de typerende saliniteit van de leithaberg wijnen. Voor de liefhebbers van natuurwijn. Meer informatie >Prijs € 20,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 18,95
Sauvignon, stuivend, strak
Grassig groen of eerder exotisch expressief? De Sauvignon Blanc druif zet een ander masker op naargelang de vinificatie en locatie. In koelere klimaten verkleedt hij zich vooral in aroma’s van groene appel en limoen met plantaardige ondertonen. Staan de druivenstokken geplant in een warmer gebied, dan rijpt de druif vlot tot een expressieve smaakbom van exotische vruchten steenfruit als ananas of perzik. Vergist de wijnmaker het druivensap strak in roestvrije stalen tanks, dan blijven de expressieve aroma’s het best bewaard. Creëert hij liever een complexere wijn met vagere smaken, dan gaat hij voor rijping op eik. Een populaire tegenhanger, ook bekend om zijn toetsen van groene appel en citrusvruchten is Chardonnay. Er is echter kenmerkend verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc. De Chardonnay druif zal veel minder expressieve aroma’s vertonen. Een glas hiervan is dus milder en rond in de mond.
Emigrant blanc
In de 15e eeuw ontstond Sauvignon in Loire-appellaties als Sancerre en Pouilly Fumé. Onverstoord plantte deze druif zich in de 18e eeuw voort over de hele wereld en vestigde dit ras zich ook in onder andere Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Door zijn populariteit krijgt Sauvignon Blanc vaak niet zoveel waardering van de kenners. Dat is niet altijd terecht. De beste Sauvignon Blanc wijnen, die je uiteraard hier ook in het assortiment ziet terugkomen, zijn zeker en vast het klinken waard.
Wijn en spijs: food pairing
Wijn bij het eten of eten bij de wijn? In welke richting dan ook, de wisselwerking tussen wijn en eten kan fantastische smaken, spanningen en prikkels opleveren. Met Sauvignon Blanc op tafel, sla je nooit de bal mis. Deze ware dorstlesser begeleidt met gemak verschillende gerechten. Wil je echt op zeker spelen? Combineer dan met lichte pasta’s, visgerechten en risotto’s. Vooral ingrediënten als geitenkaas, asperges en scampi’s leveren prachtige smaakpaletten op bij deze witte wijn.